1

Składniki

30 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
7 Gramów
Drożdże suszone
1 Szczypta
sól
310 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
125 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
cukier
100 Gramów
masło
1 Łyżeczka
cynamon
100 Gramów
Cukier drobny
1 Łyżeczka
olej słonecznikowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 50 g masła oraz 2 łyżki cukru kryształu . Gdy całość lekko ostygnie dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól oraz suszone drożdże (lub 25 g drożdży świeżych). Do suchych składników dodajemy mokre. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Możemy również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec wyrabiamy je przez chwilę ręcznie, aby stało się ciepłe. Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło na około 1,5 h.
  2. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto, wyrabiamy przez chwilę ręcznie i rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. Wykrawamy pączki za pomocą szklanki oraz małego kieliszka. Do wykrawania pączków również możemy użyć foremek do ciastek. Wykrojone pączki przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 min. Gdy ciasto podrośnie, pieczemy je w piekarniku w temp. 175 st. przez około 10 minut.
  3. Po upieczeniu gdy chwilę ostygną, maczamy je w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem. Pączki z powodzeniem możemy usmażyć jak klasyczne, zarówno w formie z dziurką jak i bez. Po usmażeniu za pomocą szprycy/ rękawa cukierniczego nadziewamy dowolnym dodatkiem (dżem, budyń, powidła itp.)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!