Pączki kakaowe

kakaowiec
Pączki kakaowe

1

4 / 1

Polecamy pączki kakaowe, które są lekkie, bo pieczone w piekarniku. W dodatku z aromatem cynamonu są wyjątkowo smaczne.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

100 g masło

1 łyżeczka cynamon

310 g mąka lubella puszysta tortowa

30 g kakao decomorreno

1 szcz. sól

125 mleko uht 3,2%

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier

7 g drożdże suszone

100 g cukier drobny

1 łyżeczka olej słonecznikowy

Przygotowanie


1

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 50 g masła oraz 2 łyżki cukru kryształu. Gdy całość lekko ostygnie dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól oraz suszone drożdże (lub 25 g drożdży świeżych). Do suchych składników dodajemy mokre. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Możemy również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec wyrabiamy je przez chwilę ręcznie, aby stało się ciepłe.

2

Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło na około 1,5 h.

3

Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto, wyrabiamy przez chwilę ręcznie i rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. Wykrawamy pączki za pomocą szklanki oraz małego kieliszka. Do wykrawania pączków również możemy użyć foremek do ciastek. Wykrojone pączki przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 min. Gdy ciasto podrośnie, pieczemy je w piekarniku w temp. 175 st. przez około 10 minut.

4

Po upieczeniu, gdy chwilę ostygną, maczamy je w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem. Pączki z powodzeniem możemy usmażyć jak klasyczne, zarówno w formie z dziurką jak i bez. Po usmażeniu za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego nadziewamy dowolnym dodatkiem (dżem, budyń, powidła itp.)

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły