Pączki kakaowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kakaowiec
![Pączki kakaowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10373-1702058216136.jpeg&w=3840&q=75)
Polecamy pączki kakaowe, które są lekkie, bo pieczone w piekarniku. W dodatku z aromatem cynamonu są wyjątkowo smaczne.
1
4 / 1
Polecamy pączki kakaowe, które są lekkie, bo pieczone w piekarniku. W dodatku z aromatem cynamonu są wyjątkowo smaczne.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
100 g masło
1 łyżecz. cynamon
310 g mąka lubella puszysta tortowa
30 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
125 mleko uht 3,2%
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier
7 g drożdże suszone
100 g cukier drobny
1 łyżecz. olej słonecznikowy
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 50 g masła oraz 2 łyżki cukru kryształu. Gdy całość lekko ostygnie dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól oraz suszone drożdże (lub 25 g drożdży świeżych). Do suchych składników dodajemy mokre. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Możemy również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec wyrabiamy je przez chwilę ręcznie, aby stało się ciepłe.
Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło na około 1,5 h.
Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto, wyrabiamy przez chwilę ręcznie i rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. Wykrawamy pączki za pomocą szklanki oraz małego kieliszka. Do wykrawania pączków również możemy użyć foremek do ciastek. Wykrojone pączki przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 min. Gdy ciasto podrośnie, pieczemy je w piekarniku w temp. 175 st. przez około 10 minut.
Po upieczeniu, gdy chwilę ostygną, maczamy je w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem. Pączki z powodzeniem możemy usmażyć jak klasyczne, zarówno w formie z dziurką jak i bez. Po usmażeniu za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego nadziewamy dowolnym dodatkiem (dżem, budyń, powidła itp.)