Pączki adama
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pączki adama](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9673-1702058151555.jpeg&w=3840&q=75)
Pączki nie tylko na tłusty czwartek, ale i na co dzień. Bardzo aromatyczne z marmoladą morelową w czekoladowej polewie.
1
0 / 0
Pączki nie tylko na tłusty czwartek, ale i na co dzień. Bardzo aromatyczne z marmoladą morelową w czekoladowej polewie.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 aromat pomarańczowy
1 kg mąka pszenna tortowa
2 szczyp. sól
10 łyżecz. kakao decomorreno
250 g margaryna zwykła
150 g drożdże
16 g cukier waniliowy
250 g marmolada morelowa
200 g cukier puder
1 szkl. mleko uht 3,2%
6 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. olej słonecznikowy
8 łyżka cukier
2 łyżka ocet
5 łyżka woda
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.
Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.
Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.
Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.