Pączki adama

m7
Pączki adama

1

0 / 0

Pączki nie tylko na tłusty czwartek, ale i na co dzień. Bardzo aromatyczne z marmoladą morelową w czekoladowej polewie.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

1 aromat pomarańczowy

1 kg mąka pszenna tortowa

2 szcz. sól

10 łyżeczka kakao decomorreno

250 g margaryna zwykła

150 g drożdże

16 g cukier waniliowy

250 g marmolada morelowa

200 g cukier puder

1 szkl. mleko uht 3,2%

6 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. olej słonecznikowy

8 łyżka cukier

2 łyżka ocet

5 łyżka woda

Przygotowanie


1

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

2

Margarynę roztopić i ostudzić.

3

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.

4

Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

5

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

6

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.

7

Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.

8

Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły