Pączki

m7
Pączki

0

5 / 1

Znakomity przepis na pączki ze śliwkowym nadzieniem i cytrynową-rumową nutą. Warto zmodyfikować tradycyjny przepis i cieszyć się nowymi doznaniami smakowymi. Palce lizać!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg smalec

1 szczyp. olejek rumowy

1 łyżecz. sól

1.50 szkl. mleko

1 szkl. powidła śliwkowe łowicz

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. skórka z cytryny

1 szt. cukier puder

3 łyżka cukier

1 łyżka masło

3 dag. drożdże

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto dodając pod koniec tłuszcz, postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dag ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stroną zalepioną układać na posypanej mąką ściereczkę. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia. Potem posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1577

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

153

gram

Tłuszcze

104

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły