Pączki
m7
Znakomity przepis na pączki ze śliwkowym nadzieniem i cytrynową-rumową nutą. Warto zmodyfikować tradycyjny przepis i cieszyć się nowymi doznaniami smakowymi. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1577
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
153
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Znakomity przepis na pączki ze śliwkowym nadzieniem i cytrynową-rumową nutą. Warto zmodyfikować tradycyjny przepis i cieszyć się nowymi doznaniami smakowymi. Palce lizać!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg smalec
1 szczyp. olejek rumowy
1 łyżecz. sól
1.50 szkl. mleko
1 szkl. powidła śliwkowe łowicz
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. skórka z cytryny
1 szt. cukier puder
3 łyżka cukier
1 łyżka masło
3 dag. drożdże
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto dodając pod koniec tłuszcz, postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dag ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stroną zalepioną układać na posypanej mąką ściereczkę. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia. Potem posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1577
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
153
gram
Tłuszcze
104
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.