Ozory po cesarsku

m7
Ozory po cesarsku

0

0 / 0

Tradycyjna kuchnia galicyjska

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 śmietana 18%

1 kg ozorki wołowe

125 g masło

4 szt. sardele

2 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

1 łyżka sos sojowy

0.50 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka pieprz

Przygotowanie


1

Ozorek umyć i gotować w osolonej wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy zmięknie, wyjąć- jeszcze gorący obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pokrojony zalać dwoma szklankami wywaru i gotować dalej.

2

W osobnym rondelku rozgrzać masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane sardele( 4 rybki). Smażyć 2 minuty. Następnie dolać śmietanę, posolić i gotować 10 minut. Do prawie gotowego sosu dodać sos sojowy, włożyć pokrojone ozory i zalać wszytko 1/2 szklanki wywaru. Gotować razem około 3- 5 minut. Podawać najlepiej z ziemniakami puree- na przykład w wersji z siemieniem lnianym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły