Ozory po cesarsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ozory po cesarsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977428276.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjna kuchnia galicyjska
0
0 / 0
Tradycyjna kuchnia galicyjska
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 śmietana 18%
1 kg ozorki wołowe
125 g masło
4 szt. sardele
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
1 łyżka sos sojowy
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Ozorek umyć i gotować w osolonej wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy zmięknie, wyjąć- jeszcze gorący obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pokrojony zalać dwoma szklankami wywaru i gotować dalej.
W osobnym rondelku rozgrzać masło i na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekane sardele( 4 rybki). Smażyć 2 minuty. Następnie dolać śmietanę, posolić i gotować 10 minut. Do prawie gotowego sosu dodać sos sojowy, włożyć pokrojone ozory i zalać wszytko 1/2 szklanki wywaru. Gotować razem około 3- 5 minut. Podawać najlepiej z ziemniakami puree- na przykład w wersji z siemieniem lnianym.