Owsiane mini omlety podwójnie figowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Owsiane mini omlety podwójnie figowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973995121.jpeg&w=3840&q=75)
0
3 / 2
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
5 łyżka płatki owsiane
5 łyżka mleko
3 szt. jaja l
1 szczyp. sól
2 szt. figa
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców figa
Przygotowanie
1
Mleko podgrzać a następnie namoczyć w nim płatki.
2
Zblendować całość z żółtkami i miąższem z jednej figi (druga zostaje do dekoracji).
3
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie przełożyć je do pozostałej masy i wymieszać.
4
Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
5
Każdy omlet smarujemy dżemem Łowicz o smaku figowym i układamy placki jeden na drugim na wierzchu układamy świeżą figę.