Owsiane kubeczki

maspexdigital
Owsiane kubeczki

0

0 / 0

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szkl. płatki owsiane

0.50 szkl. otręby owsiane

1 łyżka ziarna słonecznika

1 łyżka wiórki kokosowe

0.50 łyżeczka sól

80 g miód

60 g masło

2 łyżka migdały

1 opak. dżem z owocami leśnymi łowic

1 opak. jogurt naturalny

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszać płatki i otręby owsiane, zmielone ziarna słonecznika, wiórki kokosowe oraz sól.

2

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i miód. W międzyczasie podprażyć i zblendować migdały, do uzyskania klejącej się masy (początkowo z orzechów robi się proszek), a następnie dodać ją wraz z puree bananowym i ekstraktem waniliowym do masła z miodem i całość dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

3

Suche i mokre składniki dokładnie ze sobą wymieszać drewnianą łyżką.

4

Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 10-15 minut, aby płatki owsiane trochę napęczniały. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC. Metalową formę na muffin wysmarować masłem lub olejem.

5

Po upływie 15 minut wyjąć ciasto z lodówki i rozdzielić je równo pomiędzy 12 zagłębień w formie. Palcami wygniatać kubeczki zaczynając od uformowania dna, a potem ścianek. Jeśli ciasto będzie zbytnio się kleiło do rąk należy je lekko zwilżyć w szklance z ciepłą wodą.

6

Kubeczki piec przez 10 minut, do momentu aż brzegi ciasteczek lekko się zezłocą u góry. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 5 minut, a następnie przy pomocy cienkiego i giętkiego nożyka lub małej szpatułki cukierniczej obkroić je w koło i delikatnie wyjąc z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

7

Kubeczki podawać na nieco głębszych talerzykach bądź miseczkach. Do środka każdego ciasteczka dać sporą łyżeczkę dżemu Łowicz, całość polać jogurtem naturalnym lub mlekiem i przybrać świeżymi owocami, kawałkami orzechów i gorzkiej czekolady.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły