0

Składniki

2 Szklanki
Płatki owsiane
0.5 Szklanki
Otręby owsiane
1 Łyżka
ziarna słonecznika
1 Łyżka
wiórki kokosowe
0.5 Łyżeczki
sól
80 Gramów
miód
60 Gramów
masło
2 Łyżki
migdały
1 Opakowanie
ingridient
dżem Łowicz owoce leśne
1 Opakowanie
jogurt naturalny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W dużej misce wymieszać płatki i otręby owsiane, zmielone ziarna słonecznika, wiórki kokosowe oraz sól.
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i miód. W międzyczasie podprażyć i zblendować migdały, do uzyskania klejącej się masy (początkowo z orzechów robi się proszek), a następnie dodać ją wraz z puree bananowym i ekstraktem waniliowym do masła z miodem i całość dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Suche i mokre składniki dokładnie ze sobą wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 10-15 minut, aby płatki owsiane trochę napęczniały. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC. Metalową formę na muffin wysmarować masłem lub olejem.
  5. Po upływie 15 minut wyjąć ciasto z lodówki i rozdzielić je równo pomiędzy 12 zagłębień w formie. Palcami wygniatać kubeczki zaczynając od uformowania dna, a potem ścianek. Jeśli ciasto będzie zbytnio się kleiło do rąk należy je lekko zwilżyć w szklance z ciepłą wodą.
  6. Kubeczki piec przez 10 minut, do momentu aż brzegi ciasteczek lekko się zezłocą u góry. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 5 minut, a następnie przy pomocy cienkiego i giętkiego nożyka lub małej szpatułki cukierniczej obkroić je w koło i delikatnie wyjąc z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Kubeczki podawać na nieco głębszych talerzykach bądź miseczkach. Do środka każdego ciasteczka dać sporą łyżeczkę dżemu Łowicz, całość polać jogurtem naturalnym lub mlekiem i przybrać świeżymi owocami, kawałkami orzechów i gorzkiej czekolady.

Podobne przepisy

Batony musli z ryżem i żurawiną

Przepis
Średni Do 40 min
Batony musli z ryżem i żurawiną

Pieczona ricottowa owsianka z borówkami i dżemem jagodowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pieczona ricottowa owsianka z borówkami i dżemem jagodowym

Mazurek piernikowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Ciasteczka owsiane

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiano-orkiszowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasteczka owsiano-orkiszowe

Śniadaniowe batoniki z ziaren i figowego dżemu

Przepis
Łatwy Do 15 min
Śniadaniowe batoniki z ziaren i figowego dżemu

Kakaowe musli

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kakaowe musli

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!