Owsiane ciasto ze śliwkami bez cukru
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Owsiane ciasto ze śliwkami bez cukru](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976746607.jpeg&w=3840&q=75)
Zdrowa, aromatyczna tarta owsiana, to idealna wersja dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatek śliwek sprawa, że ciasto pachnie jesienią! Możesz do tego przepisu użyć owoców które masz właśnie pod ręką.
0
0 / 0
Zdrowa, aromatyczna tarta owsiana, to idealna wersja dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatek śliwek sprawa, że ciasto pachnie jesienią! Możesz do tego przepisu użyć owoców które masz właśnie pod ręką.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
220 g mąka owsiana bezglutenowa
20 g kakao decomorreno
2 łyżka ksylitol
1 szczyp. sól
60 olej kokosowy
4 łyżka ciepła woda
35 dag. śliwki
Przygotowanie
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 21 cm. Mąkę, kakao, ksylitol oraz szczyptę soli wymieszaj w misce.
Dodaj roztopiony olej kokosowy i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto nie powinno przywierać do palców, powinno łatwo wypełnić formę. Część ciasta pozostaw, aby wyłożyć ciasto na śliwki.
Ciasto włóż do piekarka na 16 minut w 180°C. W tym czasie śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Wyłóż je na spód owsiany. Pokrusz pozostałą cześć ciasta.
Piecz przez około 30 minut w 180°C. Przed podaniem możesz posypać ksylitolem w pudrze.