Owsiane ciasto ze śliwkami bez cukru
decomorreno
Zdrowa, aromatyczna tarta owsiana, to idealna wersja dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatek śliwek sprawa, że ciasto pachnie jesienią! Możesz do tego przepisu użyć owoców które masz właśnie pod ręką.
0
0 / 0
Zdrowa, aromatyczna tarta owsiana, to idealna wersja dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatek śliwek sprawa, że ciasto pachnie jesienią! Możesz do tego przepisu użyć owoców które masz właśnie pod ręką.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
220 g mąka owsiana bezglutenowa
20 g kakao decomorreno
2 łyżka ksylitol
1 szczyp. sól
60 olej kokosowy
4 łyżka ciepła woda
35 dag. śliwki
Przygotowanie
Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 21 cm. Mąkę, kakao, ksylitol oraz szczyptę soli wymieszaj w misce.
Dodaj roztopiony olej kokosowy i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto nie powinno przywierać do palców, powinno łatwo wypełnić formę. Część ciasta pozostaw, aby wyłożyć ciasto na śliwki.
Ciasto włóż do piekarka na 16 minut w 180°C. W tym czasie śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Wyłóż je na spód owsiany. Pokrusz pozostałą cześć ciasta.
Piecz przez około 30 minut w 180°C. Przed podaniem możesz posypać ksylitolem w pudrze.