Owsiane batony musli z orzechami
kontakt_3
Wartości odżywcze na porcję
Energia
913
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3 / 14
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szkl. płatki owsiane
2 łyżka siemie lniane
0.50 szkl. orzechy włoskie
4 łyżka pestki słonecznika
4 łyżka żurawina łowicz
3 łyżka wiórki kokosowe
0.50 szkl. miód
3 łyżka olej kokosowy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy płatki owsiane, orzechy, pestki słonecznika. Prażymy przez 10 min. Składniki wsypujemy do dużej miski.
W małym rondelku umieszczamy miód, olej i masło orzechowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Nie doprowadzamy do wrzenia
Do miski z płatkami dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczone tłuszcze. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i bardzo mocno dociskamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C, wstawiamy batoniki i pieczemy ok 25 min do lekkiego zbrązowienia.
Studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Batoniki będą się lepiej kroiły i nie będą się kruszyły. SMACZNEGO!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
913
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
119
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.