Owsiane batony musli z orzechami

kontakt_3
Owsiane batony musli z orzechami

2

3 / 14

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szkl. płatki owsiane

2 łyżka siemie lniane

0.50 szkl. orzechy włoskie

4 łyżka pestki słonecznika

4 łyżka żurawina łowicz

3 łyżka wiórki kokosowe

0.50 szkl. miód

3 łyżka olej kokosowy

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypujemy płatki owsiane, orzechy, pestki słonecznika. Prażymy przez 10 min. Składniki wsypujemy do dużej miski.

2

W małym rondelku umieszczamy miód, olej i masło orzechowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Nie doprowadzamy do wrzenia

3

Do miski z płatkami dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczone tłuszcze. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i bardzo mocno dociskamy.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C, wstawiamy batoniki i pieczemy ok 25 min do lekkiego zbrązowienia.

5

Studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Batoniki będą się lepiej kroiły i nie będą się kruszyły. SMACZNEGO!!!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

913

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

119

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły