Owsiane Batoniki

decomorreno
Owsiane Batoniki

1

4.4 / 5

Domowej roboty batoniki owsiane - zdrowa i dietetyczna przekąska dla wszystkich żyjących fit. Sprawdź nasz przepis na błyskawiczne, niskokaloryczne małe co nieco - wystarczy jedynie 15 minut, aby je przygotować!

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.33 szkl. masło

0.25 szkl. miód

0.50 szkl. cukier brązowy

30 g kakao decomorreno

2 szkl. błyskawiczne płatki owsiane

0.50 szkl. żurawina suszona

0.50 szkl. nasiona/orzechy (słonecznik, sezam, pestki dyni)

Przygotowanie


1

W małym garnku podgrzewamy masło, miód, cukier oraz kakao.

2

W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki – płatki, pokrojone drobno suszone owoce oraz nasiona.

3

Do suchych składników dodajemy masę kakaową – masa gdy wystyga zaczyna tężeć, dlatego dodajemy ją gdy jest jeszcze ciepła i plastyczna. Ręcznie łączymy wszystkie składniki.

4

Blaszkę o wymiarach 24x20 cm wykładamy papierem i wypełniamy ciastem.

5

Schładzamy w lodówce przez 1h.

6

Po schłodzeniu ciasto kroimy na batoniki.

7

Możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez klika dni.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

281

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły