Owsiane Batoniki
decomorreno
Domowej roboty batoniki owsiane - zdrowa i dietetyczna przekąska dla wszystkich żyjących fit. Sprawdź nasz przepis na błyskawiczne, niskokaloryczne małe co nieco - wystarczy jedynie 15 minut, aby je przygotować!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.4 / 5
Domowej roboty batoniki owsiane - zdrowa i dietetyczna przekąska dla wszystkich żyjących fit. Sprawdź nasz przepis na błyskawiczne, niskokaloryczne małe co nieco - wystarczy jedynie 15 minut, aby je przygotować!
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.33 szkl. masło
0.25 szkl. miód
0.50 szkl. cukier brązowy
30 g kakao decomorreno
2 szkl. błyskawiczne płatki owsiane
0.50 szkl. żurawina suszona
0.50 szkl. nasiona/orzechy (słonecznik, sezam, pestki dyni)
Przygotowanie
W małym garnku podgrzewamy masło, miód, cukier oraz kakao.
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki – płatki, pokrojone drobno suszone owoce oraz nasiona.
Do suchych składników dodajemy masę kakaową – masa gdy wystyga zaczyna tężeć, dlatego dodajemy ją gdy jest jeszcze ciepła i plastyczna. Ręcznie łączymy wszystkie składniki.
Blaszkę o wymiarach 24x20 cm wykładamy papierem i wypełniamy ciastem.
Schładzamy w lodówce przez 1h.
Po schłodzeniu ciasto kroimy na batoniki.
Możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez klika dni.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.