Owocowy deser z mascarpone i czekoladą

lubella
Owocowy deser z mascarpone i czekoladą

9

0 / 0

Masz ochotę na małe, słodkie co-nieco? Przygotuj owocowy deser na bazie makaronu z kremem mascarpone i czekoladą. Makaron polej domowej roboty sosem porzeczkowym, przyozdób kuleczką kremu i posyp wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pappardelle

400 g porzeczki czarne mrożone

150 g cukier

100 g cukier puder

200 śmietanka 36%

100 g serek mascarpone

30 g czekolada gorzka

0.30 szkl. mięta

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Cukier wsypujemy do rondla, dodajemy porzeczkę i gotujemy, aż powstanie gęsty sos, uważając by się nie przypalił.

3

Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem ubijamy przy pomocy miksera, aby powstał gęsty krem.

4

Makaron polewamy sosem porzeczkowym i na każdej porcji robimy kulkę (łyżką do lodów) z kremu.

5

Całość posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy miętą.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

967

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

147

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły