Owocowy deser z mascarpone i czekoladą
lubella
Masz ochotę na małe, słodkie co-nieco? Przygotuj owocowy deser na bazie makaronu z kremem mascarpone i czekoladą. Makaron polej domowej roboty sosem porzeczkowym, przyozdób kuleczką kremu i posyp wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
967
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
147
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
9
0 / 0
Masz ochotę na małe, słodkie co-nieco? Przygotuj owocowy deser na bazie makaronu z kremem mascarpone i czekoladą. Makaron polej domowej roboty sosem porzeczkowym, przyozdób kuleczką kremu i posyp wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pappardelle
400 g porzeczki czarne mrożone
150 g cukier
100 g cukier puder
200 śmietanka 36%
100 g serek mascarpone
30 g czekolada gorzka
0.30 szkl. mięta
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukier wsypujemy do rondla, dodajemy porzeczkę i gotujemy, aż powstanie gęsty sos, uważając by się nie przypalił.
Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem ubijamy przy pomocy miksera, aby powstał gęsty krem.
Makaron polewamy sosem porzeczkowym i na każdej porcji robimy kulkę (łyżką do lodów) z kremu.
Całość posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy miętą.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
967
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
147
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.