Owocowe szaleństwo grillowe

Dudek.anna.maria
Owocowe szaleństwo grillowe

0

0 / 0

Świetny pomysł na ekspresowy deser z grilla. Alternatywa dla klasycznego ciasta lub deseru, będzie zwieńczeniem długiego weekendu majowego. Można wykorzystać swój ulubiony owoc i ulubione bakalie. Proste, szybkie i przepyszne!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. banan

0.25 szt. melon

100 likier amaretto

75 domowy miód z mniszka lekarskiego

3 szt. suszone morele

1 łyżka płatki migdałowe

1 łyżka orzechy włoskie

1.50 łyżka serek mascarpone

1.50 łyżka serek waniliowy

1 łyżecz. nasiona chia

1.50 łyżecz. dżem łowicz pigwowiec z acerolą

1.50 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Suszone morele pokroić w kostkę. Orzechy włoskie i migdały posiekać. Wymieszać razem z likierem amaretto oraz miodem z mniszka lekarskiego. Etap ten można wykonać kilka godzin przed lub nawet dzień wcześniej.

2

Serek mascarpone wymieszać z serkiem waniliowym. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać nasiona chia oraz dżem Łowicz pigwowiec z acerolą. Do drugiej części dodać kakao DecoMorreno. Każdą porcję wymieszać do uzyskania kremowych sosów. Schłodzić w lodówce. Można je wykonać nawet dzień wcześniej.

3

Banan podzielić na 4 części. Z melona wyciąć skórkę, pokroić w półksiężyce. Przygotować 2 arkusze folii aluminiowej. Na 1 wyłożyć części banana, na 2 melona. Na wierzch nałożyć przygotowane bakalie i polać mieszanką amaretto i miodu z mniszka lekarskiego.

4

Grillować. aż owoce będą miękkie.

5

Owoce przełożyć na talerz. Dodać wcześniej przygotowane sosy: jeden kwaskowaty z pigwowcem i acerolą, drugi mocno kakaowy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły