Owocowe szaleństwo grillowe
Dudek.anna.maria
Świetny pomysł na ekspresowy deser z grilla. Alternatywa dla klasycznego ciasta lub deseru, będzie zwieńczeniem długiego weekendu majowego. Można wykorzystać swój ulubiony owoc i ulubione bakalie. Proste, szybkie i przepyszne!
0
0 / 0
Świetny pomysł na ekspresowy deser z grilla. Alternatywa dla klasycznego ciasta lub deseru, będzie zwieńczeniem długiego weekendu majowego. Można wykorzystać swój ulubiony owoc i ulubione bakalie. Proste, szybkie i przepyszne!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. banan
0.25 szt. melon
100 likier amaretto
75 domowy miód z mniszka lekarskiego
3 szt. suszone morele
1 łyżka płatki migdałowe
1 łyżka orzechy włoskie
1.50 łyżka serek mascarpone
1.50 łyżka serek waniliowy
1 łyżecz. nasiona chia
1.50 łyżecz. dżem łowicz pigwowiec z acerolą
1.50 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Suszone morele pokroić w kostkę. Orzechy włoskie i migdały posiekać. Wymieszać razem z likierem amaretto oraz miodem z mniszka lekarskiego. Etap ten można wykonać kilka godzin przed lub nawet dzień wcześniej.
Serek mascarpone wymieszać z serkiem waniliowym. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać nasiona chia oraz dżem Łowicz pigwowiec z acerolą. Do drugiej części dodać kakao DecoMorreno. Każdą porcję wymieszać do uzyskania kremowych sosów. Schłodzić w lodówce. Można je wykonać nawet dzień wcześniej.
Banan podzielić na 4 części. Z melona wyciąć skórkę, pokroić w półksiężyce. Przygotować 2 arkusze folii aluminiowej. Na 1 wyłożyć części banana, na 2 melona. Na wierzch nałożyć przygotowane bakalie i polać mieszanką amaretto i miodu z mniszka lekarskiego.
Grillować. aż owoce będą miękkie.
Owoce przełożyć na talerz. Dodać wcześniej przygotowane sosy: jeden kwaskowaty z pigwowcem i acerolą, drugi mocno kakaowy.