Owoce morza z ryżem
m7
Risotto z owocami morza o pikantnym smaku i kokosowym aromacie. Potrawa prosta, ale mająca spory potencjał - robi wrażenie na gościach i doskonale komponuje się ze schłodzonym białym winem!
0
0 / 0
Risotto z owocami morza o pikantnym smaku i kokosowym aromacie. Potrawa prosta, ale mająca spory potencjał - robi wrażenie na gościach i doskonale komponuje się ze schłodzonym białym winem!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg owoce morza
1 szczyp. sól
2 łyżecz. czerwona pasta tajska
2 łyżecz. zielona pasta tajska
1 kostka bulion warzywny
1 szkl. ryż biały
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. mleczko kokosowe
2 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Ryż opłukać i ugotować w osolonym wrzątku.
Cebulę i czosnek posiekać - zeszklić na oleju.
Dodać pasty tajskie i chwilę podsmażać.
Na patelnię wrzucić zamrożone owoce morza.
W wodzie uzyskanej na patelni (z rozmrażających się owoców morza) rozpuścić kostkę rosołową i chwilę dusić całość.
Wlać mleczko kokosowe i dodać ugotowany ryż.
Podawać ciepłe ze schłodzonym białym, półwytrawnym winem.