0

Składniki

1 Łyżeczka
sos sojowy
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Łyżeczka
rum
125 Gramów
margaryna zwykła
25 Gramów
przyprawa do piernika
25 Gramów
żurawina suszona
2 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
4 Łyżki
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z cukru z 4 łyżkami wody zrobić karmel.
  2. Mąkę wymieszać z sodą i wyrabiać z margaryną oraz jajkiem, jak na kruche ciasto.
  3. Dolać karmel, sos sojowy oraz rum. Wsypać przyprawę do piernika.
  4. Wyrobić na gęste ciasto( gdyby było trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki) rozwałkować, wycinać serduszka.
  5. Piec 20 minut w tem 180 stopni.
  6. Polewać dowolnym lukrem i dekorować żurawiną kandyzowaną.

Opis

Inna wersja piernikowych ciasteczek.

Podobne przepisy

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Piernik

Średni Do 1 godz
Piernik

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!