Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
sos sojowy
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Łyżeczka
rum
125 Gramów
margaryna zwykła
25 Gramów
przyprawa do piernika
25 Gramów
Żurawina suszona
2 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
4 Łyżki
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z cukru z 4 łyżkami wody zrobić karmel.
  2. Mąkę wymieszać z sodą i wyrabiać z margaryną oraz jajkiem, jak na kruche ciasto.
  3. Dolać karmel, sos sojowy oraz rum. Wsypać przyprawę do piernika.
  4. Wyrobić na gęste ciasto( gdyby było trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki) rozwałkować, wycinać serduszka.
  5. Piec 20 minut w tem 180 stopni.
  6. Polewać dowolnym lukrem i dekorować żurawiną kandyzowaną.

Opis

Inna wersja piernikowych ciasteczek.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!