0

Składniki

1 Łyżeczka
sos sojowy
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Łyżeczka
rum
125 Gramów
margaryna zwykła
25 Gramów
przyprawa do piernika
25 Gramów
żurawina suszona
2 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
1 Sztuka
jaja kurze całe
4 Łyżki
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z cukru z 4 łyżkami wody zrobić karmel.
  2. Mąkę wymieszać z sodą i wyrabiać z margaryną oraz jajkiem, jak na kruche ciasto.
  3. Dolać karmel, sos sojowy oraz rum. Wsypać przyprawę do piernika.
  4. Wyrobić na gęste ciasto( gdyby było trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki) rozwałkować, wycinać serduszka.
  5. Piec 20 minut w tem 180 stopni.
  6. Polewać dowolnym lukrem i dekorować żurawiną kandyzowaną.

Opis

Inna wersja piernikowych ciasteczek.

Podobne przepisy

Piernik na święta

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik na święta

Domek z piernika

Przepis
Trudny Do 3 godz
Domek z piernika

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!