Ostry sos ketchupowy z dodatkiem miodu i chili

kontakt_2
Ostry sos ketchupowy z dodatkiem miodu i chili

0

0 / 0

Masz ochotę na coś naprawdę ostrego? 
Przygotuj się na zdrowo ketchupowy sos według receptury Pani Pikantnej!
 
Uważaj, nie bez powodu nazwaliśmy go S.O.S!
 To pikanteria, która być może już dziś zagości na Twoim talerzu, co Ty na to? Lubisz takie wyzwania? ;-)

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. papryczka chili

1 szt. cebula

1 łyżecz. sos sojowy

1 łyżecz. ocet balsamiczny

4 szt. ząbek czosnku

2 łyżka sok z cytryny

1 łyżka miód

2 szczyp. sól, pieprz

6 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Papryczki oczyść z nasion i pokrój w drobną kosteczkę. Równie drobno skrój cebulę.

2

Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 2 łyżki soku z cytryny. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Dodaj sos sojowy i ocet balsamiczny.

3

Wszystkie składniki wrzuć do garnka i dodaj 6 łyżek ketchupu Kotlin z piekła rodem i łyżkę miodu. Podgrzewaj aż do zagotowania, ciągle mieszając.

4

Gotowy sos przelej do odpowiedniego naczynia i poczekaj, aż ostygnie. Przechowuj w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

271

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły