Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z ketchupem
kontakt_2
Skoro tu trafiłeś, musisz być miłośnikiem ostrych smaków. Spróbuj czegoś nowego! Dziś Pani Pikantna poleca przepis na klasyczną indyjską potrawę z odrobiną ketchupowej pikanterii.
0
0 / 0
Skoro tu trafiłeś, musisz być miłośnikiem ostrych smaków. Spróbuj czegoś nowego! Dziś Pani Pikantna poleca przepis na klasyczną indyjską potrawę z odrobiną ketchupowej pikanterii.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
50 dek. filet z kurczaka
2 szt. ząbek czosnku
50 g korzeń imbiru utarty
50 sok z cytryny
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
2 szt. pomidor
1 łyżka przyprawa curry
1 łyżka olej słonecznikowy
1 kost. masło
8 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę curry. Wrzuć kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Starannie wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę.
Rozpuść masło na patelni. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż, aż się zarumieni.
Papryki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Sparzonego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obrany imbir zetrzyj na małych oczkach i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj warzywa na patelnię z cebulą. Wlej pozostały sok z cytryny i 4 łyżki ketchupu.
Wrzuć zamarynowanego kurczaka razem z powstałą zalewą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ugotuje. Jeśli zajdzie taka potrzeba podlej całość delikatnie wodą ciągle mieszając.