Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z ketchupem

kontakt_2
Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z ketchupem

1

0 / 0

Skoro tu trafiłeś, musisz być miłośnikiem ostrych smaków. 
 Spróbuj czegoś nowego! 
 Dziś Pani Pikantna poleca przepis na klasyczną indyjską potrawę z odrobiną ketchupowej pikanterii. 


12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

50 dag. filet z kurczaka

2 szt. ząbek czosnku

50 g korzeń imbiru utarty

50 sok z cytryny

2 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

2 szt. pomidor

1 łyżka przyprawa curry

1 łyżka olej słonecznikowy

1 kostka masło

8 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę curry. Wrzuć kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Starannie wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę.

2

Rozpuść masło na patelni. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż, aż się zarumieni.

3

Papryki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Sparzonego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obrany imbir zetrzyj na małych oczkach i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj warzywa na patelnię z cebulą. Wlej pozostały sok z cytryny i 4 łyżki ketchupu.

4

Wrzuć zamarynowanego kurczaka razem z powstałą zalewą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ugotuje. Jeśli zajdzie taka potrzeba podlej całość delikatnie wodą ciągle mieszając.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1405

kcal

Białka

81

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

97

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły