Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z ketchupem
kontakt_2
Skoro tu trafiłeś, musisz być miłośnikiem ostrych smaków. Spróbuj czegoś nowego! Dziś Pani Pikantna poleca przepis na klasyczną indyjską potrawę z odrobiną ketchupowej pikanterii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1405
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
97
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Skoro tu trafiłeś, musisz być miłośnikiem ostrych smaków. Spróbuj czegoś nowego! Dziś Pani Pikantna poleca przepis na klasyczną indyjską potrawę z odrobiną ketchupowej pikanterii.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
50 dag. filet z kurczaka
2 szt. ząbek czosnku
50 g korzeń imbiru utarty
50 sok z cytryny
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
2 szt. pomidor
1 łyżka przyprawa curry
1 łyżka olej słonecznikowy
1 kostka masło
8 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę curry. Wrzuć kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Starannie wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę.
Rozpuść masło na patelni. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż, aż się zarumieni.
Papryki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Sparzonego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obrany imbir zetrzyj na małych oczkach i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj warzywa na patelnię z cebulą. Wlej pozostały sok z cytryny i 4 łyżki ketchupu.
Wrzuć zamarynowanego kurczaka razem z powstałą zalewą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ugotuje. Jeśli zajdzie taka potrzeba podlej całość delikatnie wodą ciągle mieszając.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1405
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
97
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.