Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z ketchupem

kontakt_2
Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z ketchupem

0

0 / 0

Skoro tu trafiłeś, musisz być miłośnikiem ostrych smaków. 
 Spróbuj czegoś nowego! 
 Dziś Pani Pikantna poleca przepis na klasyczną indyjską potrawę z odrobiną ketchupowej pikanterii. 


12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

50 dek. filet z kurczaka

2 szt. ząbek czosnku

50 g korzeń imbiru utarty

50 sok z cytryny

2 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

2 szt. pomidor

1 łyżka przyprawa curry

1 łyżka olej słonecznikowy

1 kost. masło

8 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę curry. Wrzuć kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki. Starannie wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę.

2

Rozpuść masło na patelni. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż, aż się zarumieni.

3

Papryki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Sparzonego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Obrany imbir zetrzyj na małych oczkach i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj warzywa na patelnię z cebulą. Wlej pozostały sok z cytryny i 4 łyżki ketchupu.

4

Wrzuć zamarynowanego kurczaka razem z powstałą zalewą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ugotuje. Jeśli zajdzie taka potrzeba podlej całość delikatnie wodą ciągle mieszając.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły