Ostre piórka w sosie pomidorowo-ziołowym

m7
Ostre piórka w sosie pomidorowo-ziołowym

0

0 / 0

Smaczne danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki nie wyszukane, ale w połączeniu dają wyszukany, wyrazisty dzięki odrobinie pikantności smak. Przepis, który nadaje się zarówno na obiad jak i kolację we dwoje.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 przecier pomidorowy łowicz

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz ziołowy

0.25 l oliwa z oliwek

400 g makaron pióra lubella pełne ziarno

500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe

200 g ser żółty

1 szt. cebula

3 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. papryczka chili

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Makaron lubella pełne ziarno pióra gotujemy według przepisu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

2

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy.

3

Do przecieru pomidorowego dodajemy podsmażone mięso z cebulką, odrobinę papryczki chili, posiekany ząbek czosnku, zioła, pieprz ziołowy i sól do smaku według uznania- chwilę razem dusimy.

4

Na półmisku wykładamy makaron lubella pełne ziarno pióra, zalewamy sosem, następnie posypujemy startym żółtym serem i na wierzchu startym ogórkiem kiszonym. Sam wierzchołek możemy dodatkowo ozdobić listkiem świeżej bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1543

kcal

Białka

49

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

110

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły