Ostre piórka w sosie pomidorowo-ziołowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ostre piórka w sosie pomidorowo-ziołowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3533-1702057705551.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki nie wyszukane, ale w połączeniu dają wyszukany, wyrazisty dzięki odrobinie pikantności smak. Przepis, który nadaje się zarówno na obiad jak i kolację we dwoje.
0
0 / 0
Smaczne danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki nie wyszukane, ale w połączeniu dają wyszukany, wyrazisty dzięki odrobinie pikantności smak. Przepis, który nadaje się zarówno na obiad jak i kolację we dwoje.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 przecier pomidorowy łowicz
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz ziołowy
0.25 l oliwa z oliwek
400 g makaron pióra lubella pełne ziarno
500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe
200 g ser żółty
1 szt. cebula
3 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. papryczka chili
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Makaron lubella pełne ziarno pióra gotujemy według przepisu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy.
Do przecieru pomidorowego dodajemy podsmażone mięso z cebulką, odrobinę papryczki chili, posiekany ząbek czosnku, zioła, pieprz ziołowy i sól do smaku według uznania- chwilę razem dusimy.
Na półmisku wykładamy makaron lubella pełne ziarno pióra, zalewamy sosem, następnie posypujemy startym żółtym serem i na wierzchu startym ogórkiem kiszonym. Sam wierzchołek możemy dodatkowo ozdobić listkiem świeżej bazylii.