Ostre piórka w sosie pomidorowo-ziołowym

m7
Ostre piórka w sosie pomidorowo-ziołowym

0

0 / 0

Smaczne danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki nie wyszukane, ale w połączeniu dają wyszukany, wyrazisty dzięki odrobinie pikantności smak. Przepis, który nadaje się zarówno na obiad jak i kolację we dwoje.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 przecier pomidorowy łowicz

1 szcz. papryka ostra

1 szcz. zioła prowansalskie

1 szcz. bazylia

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz ziołowy

0.25 l oliwa z oliwek

400 g makaron pióra lubella pełne ziarno

500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe

200 g ser żółty

1 szt. cebula

3 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. papryczka chili

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Makaron lubella pełne ziarno pióra gotujemy według przepisu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

2

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy.

3

Do przecieru pomidorowego dodajemy podsmażone mięso z cebulką, odrobinę papryczki chili, posiekany ząbek czosnku, zioła, pieprz ziołowy i sól do smaku według uznania- chwilę razem dusimy.

4

Na półmisku wykładamy makaron lubella pełne ziarno pióra, zalewamy sosem, następnie posypujemy startym żółtym serem i na wierzchu startym ogórkiem kiszonym. Sam wierzchołek możemy dodatkowo ozdobić listkiem świeżej bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły