Ostre piórka w sosie pomidorowo-ziołowym

m7

Smaczne danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki nie wyszukane, ale w połączeniu dają wyszukany, wyrazisty dzięki odrobinie pikantności smak. Przepis, który nadaje się zarówno na obiad jak i kolację we dwoje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1543
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
110
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczne danie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki nie wyszukane, ale w połączeniu dają wyszukany, wyrazisty dzięki odrobinie pikantności smak. Przepis, który nadaje się zarówno na obiad jak i kolację we dwoje.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 przecier pomidorowy łowicz
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz ziołowy
0.25 l oliwa z oliwek
400 g makaron pióra lubella pełne ziarno
500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe
200 g ser żółty
1 szt. cebula
3 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. papryczka chili
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Makaron lubella pełne ziarno pióra gotujemy według przepisu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę aż się zeszkli a następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy.
Do przecieru pomidorowego dodajemy podsmażone mięso z cebulką, odrobinę papryczki chili, posiekany ząbek czosnku, zioła, pieprz ziołowy i sól do smaku według uznania- chwilę razem dusimy.
Na półmisku wykładamy makaron lubella pełne ziarno pióra, zalewamy sosem, następnie posypujemy startym żółtym serem i na wierzchu startym ogórkiem kiszonym. Sam wierzchołek możemy dodatkowo ozdobić listkiem świeżej bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1543
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
110
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.