Ostra marynata z ziołami na bazie ketchupu z piekła rodem

kontakt_2
Ostra marynata z ziołami na bazie ketchupu z piekła rodem

0

0 / 0

Czekasz na przyjaciół i wakacyjne garden party?
 
Przyda Ci się jakiś zupełnie nowy przepis. Co dziś dla Ciebie ma Pani Pikantna? Ketchupową marynatę z piekła rodem. Możesz ją wykorzystać do wielu rodzajów mięs, ale uważaj – jest naprawdę ostra!
 … Przecież nie wszystko musi być zawsze słodkie i delikatne, prawda?

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

150 wino czerwone wytrawne

1 łyżka ocet balsamiczny

1 łyżka miód

2 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. papryczka ostra chili

3 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. suszony rozmaryn

1 łyżecz. zioła prowansalskie

1 łyżecz. majeranek

2 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki ze sobą zmieszaj.

2

Ziołową marynatę na bazie ketchupu i wina przechowuj w lodówce. Najlepiej od razu zamarynuj w niej mięso. Idealnie komponuje się ona z kurczakiem, karkówką, indykiem, czy też stekami.

3

Wybrane mięso polej zalewą z piekła rodem, przykryj i zostaw na noc w lodówce. Następnie podawaj jak lubisz – na grilla, do sałatki, hamburgera, czy do ulubionego sosu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

453

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły