Ośmiorniczki baby z grilla z salsą z pomidorów i ogórka

maspexdigital
Ośmiorniczki baby z grilla z salsą z pomidorów i ogórka

0

4 / 2

Grillowane ośmiorniczki są idealną przekąską dla wielbicieli owoców morza! edit; nie ma opcji "ośmiorniczki baby" roboczo dodałam 'małże'

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg małże

100 oliwa z oliwek

4 szt. ząbek czosnku

2 szt. gałązka tymianku

0.50 szt. sok z cytryny

1 szcz. sól, pieprz

1 opak. pomidory krojone łowicz

2 szt. ogórki gruntowe

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżka miód

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz cytrynowy

Przygotowanie


1

Ośmiorniczki dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie włożyć do wrzącej wody (około 1,5 litra) i gotować maksymalnie 2 minuty. Odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie.

2

Z oliwy, sprasowanych ząbków czosnku, świeżego tymianku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu przygotować marynatę, włożyć ośmiorniczki i marynować 2-3 godziny. Odstawić do lodówki.

3

Nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować przez około 8 minut, często obracając.

4

Pomidory odsączyć na sitku, przełożyć do miseczki. Pokroić ogórka, dodać do pomidorów, skropić oliwą i doprawić.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły