Ośmiorniczki baby z grilla z salsą z pomidorów i ogórka
maspexdigital
Grillowane ośmiorniczki są idealną przekąską dla wielbicieli owoców morza! edit; nie ma opcji "ośmiorniczki baby" roboczo dodałam 'małże'
0
4 / 2
Grillowane ośmiorniczki są idealną przekąską dla wielbicieli owoców morza! edit; nie ma opcji "ośmiorniczki baby" roboczo dodałam 'małże'
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg małże
100 oliwa z oliwek
4 szt. ząbek czosnku
2 szt. gałązka tymianku
0.50 szt. sok z cytryny
1 szcz. sól, pieprz
1 opak. pomidory krojone łowicz
2 szt. ogórki gruntowe
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka miód
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz cytrynowy
Przygotowanie
Ośmiorniczki dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie włożyć do wrzącej wody (około 1,5 litra) i gotować maksymalnie 2 minuty. Odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie.
Z oliwy, sprasowanych ząbków czosnku, świeżego tymianku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu przygotować marynatę, włożyć ośmiorniczki i marynować 2-3 godziny. Odstawić do lodówki.
Nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować przez około 8 minut, często obracając.
Pomidory odsączyć na sitku, przełożyć do miseczki. Pokroić ogórka, dodać do pomidorów, skropić oliwą i doprawić.