Ośmiorniczki baby z grilla z salsą z pomidorów i ogórka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Ośmiorniczki baby z grilla z salsą z pomidorów i ogórka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972978873.jpeg&w=3840&q=75)
Grillowane ośmiorniczki są idealną przekąską dla wielbicieli owoców morza! edit; nie ma opcji "ośmiorniczki baby" roboczo dodałam 'małże'
0
4 / 2
Grillowane ośmiorniczki są idealną przekąską dla wielbicieli owoców morza! edit; nie ma opcji "ośmiorniczki baby" roboczo dodałam 'małże'
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg małże
100 oliwa z oliwek
4 szt. ząbek czosnku
2 szt. gałązka tymianku
0.50 szt. sok z cytryny
1 szczyp. sól, pieprz
1 opak. pomidory krojone łowicz
2 szt. ogórki gruntowe
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka miód
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz cytrynowy
Przygotowanie
Ośmiorniczki dokładnie oczyścić i wypłukać, a następnie włożyć do wrzącej wody (około 1,5 litra) i gotować maksymalnie 2 minuty. Odcedzić, wypłukać w zimnej wodzie.
Z oliwy, sprasowanych ząbków czosnku, świeżego tymianku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu przygotować marynatę, włożyć ośmiorniczki i marynować 2-3 godziny. Odstawić do lodówki.
Nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować przez około 8 minut, często obracając.
Pomidory odsączyć na sitku, przełożyć do miseczki. Pokroić ogórka, dodać do pomidorów, skropić oliwą i doprawić.