Orzeszki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Orzeszki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976823907.jpeg&w=3840&q=75)
Orzeszki ;)
1
5 / 1
Orzeszki ;)
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.30 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka cukier puder
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
5 łyżka cukier
3 łyżka spirytus
30 dag. mąka pszenna tortowa lubella
15 dag. tłuszcz
10 dag. orzechy włoskie
0.50 l mleko
Przygotowanie
Ciasto:
Żółtka, cukier waniliowy, cukier puder - dobrze roztrzepać.
Mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz - posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i wyrobić ciasto.
Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem.
Wyłożyć cienką warstwą ciasto i wyrównać.
Piec na złoty kolor.
Masa:
Z mleka, cukru waniliowego, mąki ugotować budyń.
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy, przestudzony budyń i spirytus.
Nakładać masę do połówek orzecha, tak by lekki wystawała. Przykryć drugą połówką orzeszka.
Posypać cukrem pudrem.