Orzeszki

m7
Orzeszki

1

5 / 1

Orzeszki ;)

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

0.30 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka cukier puder

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

5 łyżka cukier

3 łyżka spirytus

30 dek. mąka pszenna tortowa lubella

15 dek. tłuszcz

10 dek. orzechy włoskie

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Ciasto:

2

Żółtka, cukier waniliowy, cukier puder - dobrze roztrzepać.

3

Mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz - posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i wyrobić ciasto.

4

Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem.

5

Wyłożyć cienką warstwą ciasto i wyrównać.

6

Piec na złoty kolor.

7

Masa:

8

Z mleka, cukru waniliowego, mąki ugotować budyń.

9

Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy, przestudzony budyń i spirytus.

10

Nakładać masę do połówek orzecha, tak by lekki wystawała. Przykryć drugą połówką orzeszka.

11

Posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły