Orzeszki

eluchap
Orzeszki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Polecam tradycyjne i kiedyś niezwykle popularne ciastka orzeszki. Robione w specjalnej formie, czasem z kremem, czasem z budyniem.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. ocet

1 kostka margaryna zwykła

1 kostka margaryna zwykła

600 g lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g śmietana 12%

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. czekolada

1 łyżka alkohol

15 dag. cukier puder

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


Wszystkie składniki zagnieść.

Uformować małe kuleczki i włożyć do rozgrzanej i lekko wysmarowane olejem formy(patelni).

Przycisnąć formę i smażyć na kuchence z jednej i z drugiej strony na lekko złoty kolor.

Zimne połówki orzechów, napełnić masą.

Masa:np. gotowy krem typu Karpatka.

Masa czekoladowa:Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i czekoladą mleczną, na puszystą masę.

Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę alkoholu np. rum,wódka.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

125

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły