Orzeszki

eluchap
Orzeszki

0

0 / 0

Polecam tradycyjne i kiedyś niezwykle popularne ciastka orzeszki. Robione w specjalnej formie, czasem z kremem, czasem z budyniem.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


60 porcji

Składniki

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka ocet

1 kost. margaryna zwykła

1 kost. margaryna zwykła

600 g lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g śmietana 12%

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. czekolada

1 łyżka alkohol

15 dek. cukier puder

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki zagnieść.

2

Uformować małe kuleczki i włożyć do rozgrzanej i lekko wysmarowane olejem formy(patelni).

3

Przycisnąć formę i smażyć na kuchence z jednej i z drugiej strony na lekko złoty kolor.

4

Zimne połówki orzechów, napełnić masą.

5

Masa:np. gotowy krem typu Karpatka.

6

Masa czekoladowa:Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i czekoladą mleczną, na puszystą masę.

7

Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę alkoholu np. rum,wódka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły