Orzeszki

m7
Orzeszki

0

0 / 0

Kruche ciasteczka dla małych i duzych łasuchów.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

5 aromat waniliowy

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 kost. margaryna zwykła

1 kost. margaryna zwykła

4 szkl. mąka pszenna tortowa

2.50 szkl. mleko w proszku

0.75 szkl. cukier

1 szt. jajko

2 łyżka śmietana

2 łyżka kakao decomorreno

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


1

Ciasto: Z podanych składników:maki, jajka, sody, margaryny i smietany zagnieść ciasto.

2

Formować w małe kulki, piec w specjalnej formie do orzeszków.

3

Masa: Margaryne rozpuścić, dodać do niej wodę, kakao(przesiane przez siteczko),cukier, mieszamy.

4

Gdy masa zacznie się gotować wsypujemy stopniowo mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.

5

Na koniec wlewamy aromat migdałowy.

6

Zostawiamy na chwilę żeby masa troszkę przestygła.

7

Do upieczonych połówek orzeszkow nakładamy masę i zlepiamy.

8

Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.

9

Jeśli z orzeszkow wystaje masa nalezy okroić ją nożykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły