Orzeszki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Orzeszki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975739241.jpeg&w=3840&q=75)
Kruche ciasteczka dla małych i duzych łasuchów.
0
0 / 0
Kruche ciasteczka dla małych i duzych łasuchów.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
5 aromat waniliowy
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 kostka margaryna zwykła
1 kostka margaryna zwykła
4 szkl. mąka pszenna tortowa
2.50 szkl. mleko w proszku
0.75 szkl. cukier
1 szt. jajko
2 łyżka śmietana
2 łyżka kakao decomorreno
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Ciasto: Z podanych składników:maki, jajka, sody, margaryny i smietany zagnieść ciasto.
Formować w małe kulki, piec w specjalnej formie do orzeszków.
Masa: Margaryne rozpuścić, dodać do niej wodę, kakao(przesiane przez siteczko),cukier, mieszamy.
Gdy masa zacznie się gotować wsypujemy stopniowo mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.
Na koniec wlewamy aromat migdałowy.
Zostawiamy na chwilę żeby masa troszkę przestygła.
Do upieczonych połówek orzeszkow nakładamy masę i zlepiamy.
Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Jeśli z orzeszkow wystaje masa nalezy okroić ją nożykiem.