Orzeszki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Orzeszki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973266930.jpeg&w=3840&q=75)
Potrzebne są typowe foremki w kształcie połówek orzechów
0
0 / 0
Potrzebne są typowe foremki w kształcie połówek orzechów
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. kakao decomorreno
0.50 łyżecz. soda
1 kostka margaryna
4 szkl. mąka pszenna
1 szkl. śmietana
0.50 szkl. cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
25 dag. orzechy zmielone
20 dag. masło
20 dag. cukier puder
Przygotowanie
1
Składniki na ciasto zagnieść. Wypełnić natłuszczone foremki i piec w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotawego koloru. Orzechy należy spażyć gorącą wodą, następnie obrać ze skórki i zmielić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać orzechy i kakao. Na końcu ciastka napełnić masą.