Orzeszek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Orzeszek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977382846.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto które jest pyszne warto go robić na różne okazje i tak dla siebie i rodzinki.
4
0 / 0
Ciasto które jest pyszne warto go robić na różne okazje i tak dla siebie i rodzinki.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
0.75 szkl. cukier puder
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. masło
2 łyżka mleko
2 łyżka miód
2 łyżka soda oczyszczona
2 łyżka kawa rozpuszczalna
2 łyżka miód
20 dag. masło
30 g orzechy włoskie
12 dag. masło
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Sodę rozpuścić w mleku.Mąkę zagnieść z pozostałymi składnikami dodając sodę. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
Na patelni przesmażyć składniki na polewę orzechową :cukier,masło,miód orzechy.Wystudzić.Drugą część ciasta rozwałkować wyłożyć orzechy upiec.
Kawę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody ostudzić.Budyń ugotować wystudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodając po łyżce wystudzonego budyniu i kawę następnie wyłożyć na placek i przykryć plackiem z orzechami .Smacznego.