Orzechowy pyszałek
m7
Ten przepis dostałam od mojej przyjaciółki kilka lat temu; od tej pory zagościł na stałe w moim domu.Nie wyobrażam sobie bez pyszałka ani świąt Bożego Narodzenia , ani żadnej imprezy imieninowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
393
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Ten przepis dostałam od mojej przyjaciółki kilka lat temu; od tej pory zagościł na stałe w moim domu.Nie wyobrażam sobie bez pyszałka ani świąt Bożego Narodzenia , ani żadnej imprezy imieninowej.
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 kostka masło
200 g margaryna zwykła
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. powidła śliwkowe łowicz
1 szkl. orzechy włoskie
4 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. białko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1.50 szt. cytryna
3 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka ziemniaczana
1.50 łyżka mąka pszenna tortowa
0.50 l mleko
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier puder
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.
Krem:
Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować mieszając, do zgęstnienia kremu.
Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając, aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
393
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.