Orzechowy pyszałek

m7
Orzechowy pyszałek

2

0 / 0

Ten przepis dostałam od mojej przyjaciółki kilka lat temu; od tej pory zagościł na stałe w moim domu.Nie wyobrażam sobie bez pyszałka ani świąt Bożego Narodzenia , ani żadnej imprezy imieninowej.

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 kost. masło

200 g margaryna zwykła

3 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. powidła śliwkowe łowicz

1 szkl. orzechy włoskie

4 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. białko jaja kurzego

3 szt. krem:

1 szt. cukier waniliowy

1.50 szt. cytryna

3 łyżka śmietana 18%

2 łyżka mąka ziemniaczana

1.50 łyżka mąka pszenna tortowa

0.50 l mleko

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier puder

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.

2

Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.

3

Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.

4

Krem:

5

Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować mieszając, do zgęstnienia kremu.

6

Wystudzić.

7

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.

8

Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając, aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły