Example thumb
2

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Kostka
masło
200 Gramów
margaryna zwykła
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
powidła śliwkowe
1 Szklanka
orzechy włoskie
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
4 Sztuki
białko jaja kurzego
3 Sztuki
KREM:
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1.5 Sztuki
cytryna
3 Łyżki
śmietana 18%
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
1.5 Łyżki
mąka pszenna tortowa
0.5 Litra
mleko
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
cukier puder
0.5 Szklanki
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
  2. Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
  3. Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.
  4. Krem:
  5. Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować mieszając, do zgęstnienia kremu.
  6. Wystudzić.
  7. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
  8. Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając, aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy

Opis

Ten przepis dostałam od mojej przyjaciółki kilka lat temu; od tej pory zagościł na stałe w moim domu.Nie wyobrażam sobie bez pyszałka ani świąt Bożego Narodzenia , ani żadnej imprezy imieninowej.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!