Orzechowiec Ilony

m7

A co do kawy? Oczywiście orzechowiec. Pyszne ciasto z orzechami przekładane masa budyniową znika z talerzy błyskawicznie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
488
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
A co do kawy? Oczywiście orzechowiec. Pyszne ciasto z orzechami przekładane masa budyniową znika z talerzy błyskawicznie.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
4 łyżecz. cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. orzechy włoskie
2.50 szkl. mleko uht 3,2%
1 szkl. mleko uht 3,2%
1 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
3 łyżka cukier
3 łyżka miód pszczeli
4 łyżka miód pszczeli
12.50 dag. masło roślinne
12.50 dag. masło
60 dag. mąka pszenna tortowa
25 dag. masło
Przygotowanie
Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (dość miękkie). Jajka ubijamy z mlekiem, miodem oraz cukrem. Mieszankę łączymy z mąką i zagniatamy ciasto.
Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki. Ciasto schładzamy w lodówce, następnie dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.
Budyń gotujemy na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i cukier.
Miksujemy do momentu, gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym kremem przekładamy placki.
Masło roztapiamy w dużym rondelku z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy.
Wykładamy na wierzchu ciasta. Niektórzy zastępują ostatni etap przygotowania ciasta mlekiem skondensowanym słodzonym, gotując je w garnku z wodą przez około 2,5 godziny i mieszając z posiekanymi orzechami.