Orzechowiec Ilony

m7
Orzechowiec Ilony

1

0 / 0

A co do kawy? Oczywiście orzechowiec. Pyszne ciasto z orzechami przekładane masa budyniową znika z talerzy błyskawicznie.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

4 łyżeczka cukier puder

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szkl. orzechy włoskie

2.50 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

3 łyżka cukier

3 łyżka miód pszczeli

4 łyżka miód pszczeli

12.50 dek. masło roślinne

12.50 dek. masło

60 dek. mąka pszenna tortowa

25 dek. masło

Przygotowanie


1

Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (dość miękkie). Jajka ubijamy z mlekiem, miodem oraz cukrem. Mieszankę łączymy z mąką i zagniatamy ciasto.

2

Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki. Ciasto schładzamy w lodówce, następnie dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut.

3

Budyń gotujemy na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i cukier.

4

Miksujemy do momentu, gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym kremem przekładamy placki.

5

Masło roztapiamy w dużym rondelku z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy.

6

Wykładamy na wierzchu ciasta. Niektórzy zastępują ostatni etap przygotowania ciasta mlekiem skondensowanym słodzonym, gotując je w garnku z wodą przez około 2,5 godziny i mieszając z posiekanymi orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły