Orzechowiec

malg

Po prostu MUSIAŁAM wstawić na Uwielbiam to ciasto! I zachęcam wszystkich o wypróbowaia tego przepisu, ponieważ ciasto nie jest trudne, ani drogie, a smakuje wybornie. Po raz pierwszy jadłam do ciasto podczas dużej uroczystości i mogę powiedzieć, że czas wtedy stanął dla mnie w miejscu.. Zachwyciłam się tym smakiem i od razu poprosiłam o przepis. Przepis musiał sobie u mnie trochę odczekać, ale w końcu przyszedł jego czas. Bałam się, czy nie przypiekę za bardzo spodu i wierzchu, bo różnie się piecze te ciasta z miodem, ale wystarczy sprawdzać ciasto patyczkiem, zajrzeć do niego raz czy dwa i nie martwić się na zapas. Ciasto mozna przełożyć masą karpatkową, tak, jak ja to zrobiłam, można też użyć ulubionej masy, np. cytrynowej, z bitą śmietaną i innych. Proponuję zrobić taki podwieczorek, gdy chcemy komuś sprawić wyjątkową przyjemność.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
763
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Po prostu MUSIAŁAM wstawić na Uwielbiam to ciasto! I zachęcam wszystkich o wypróbowaia tego przepisu, ponieważ ciasto nie jest trudne, ani drogie, a smakuje wybornie. Po raz pierwszy jadłam do ciasto podczas dużej uroczystości i mogę powiedzieć, że czas wtedy stanął dla mnie w miejscu.. Zachwyciłam się tym smakiem i od razu poprosiłam o przepis. Przepis musiał sobie u mnie trochę odczekać, ale w końcu przyszedł jego czas. Bałam się, czy nie przypiekę za bardzo spodu i wierzchu, bo różnie się piecze te ciasta z miodem, ale wystarczy sprawdzać ciasto patyczkiem, zajrzeć do niego raz czy dwa i nie martwić się na zapas. Ciasto mozna przełożyć masą karpatkową, tak, jak ja to zrobiłam, można też użyć ulubionej masy, np. cytrynowej, z bitą śmietaną i innych. Proponuję zrobić taki podwieczorek, gdy chcemy komuś sprawić wyjątkową przyjemność.
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 l mleko
1 kostka masło
1 szkl. cukier
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka miód
2 łyżka mleko
2 łyżka soda oczyszczona
2 łyżka miód
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka mąka ziemniaczana
20 dag. cukier
20 dag. margaryna zwykła
20 dag. orzechy włoskie
10 dag. cukier
10 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Ciasto: 2 jaja, pół kg mąki, 20 dag cukru, 20 dag margaryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mleka i 2 płaskie łyżeczki sody. Miód, mleko i sodę mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy jaja, cukier i margarynę oraz wymieszane składniki (miód, mleko, soda).
Masę orzechową nakładamy na surowy placek i pieczemy 30 minut.
Na dół kładziemy upieczony placek, na placek masę karpatkową, a na wierzch placek pieczony z orzechami.
Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkujemy je. Jedną część pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni, a drugą część ciasta pieczemy z masą orzechową.
Do przełożenia tych dwóch placków potrzebna jest nam masa karpatkowa: 0,5 l mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka ziemniaczanej, 2 żółtka - z tych składników gotujemy budyń. Wystudzony budyń łączymy z kostką miekkiego masła.
Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 2 łyżki miodu i 2 łyżki kakao. Tłuszcz rozpuszczamy na patelni, dodajemy miód, posiekane orzechy, cukier i gotujemy kilka minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
763
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.