Orzechowiec

malg
Orzechowiec

0

0 / 0

Po prostu MUSIAŁAM wstawić na Uwielbiam to ciasto! I zachęcam wszystkich o wypróbowaia tego przepisu, ponieważ ciasto nie jest trudne, ani drogie, a smakuje wybornie. Po raz pierwszy jadłam do ciasto podczas dużej uroczystości i mogę powiedzieć, że czas wtedy stanął dla mnie w miejscu.. Zachwyciłam się tym smakiem i od razu poprosiłam o przepis. Przepis musiał sobie u mnie trochę odczekać, ale w końcu przyszedł jego czas. Bałam się, czy nie przypiekę za bardzo spodu i wierzchu, bo różnie się piecze te ciasta z miodem, ale wystarczy sprawdzać ciasto patyczkiem, zajrzeć do niego raz czy dwa i nie martwić się na zapas. Ciasto mozna przełożyć masą karpatkową, tak, jak ja to zrobiłam, można też użyć ulubionej masy, np. cytrynowej, z bitą śmietaną i innych. Proponuję zrobić taki podwieczorek, gdy chcemy komuś sprawić wyjątkową przyjemność.

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 l mleko

1 kost. masło

1 szkl. cukier

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka miód

2 łyżka mleko

2 łyżka soda oczyszczona

2 łyżka miód

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżka mąka ziemniaczana

20 dek. cukier

20 dek. margaryna zwykła

20 dek. orzechy włoskie

10 dek. cukier

10 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Ciasto: 2 jaja, pół kg mąki, 20 dag cukru, 20 dag margaryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mleka i 2 płaskie łyżeczki sody. Miód, mleko i sodę mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy jaja, cukier i margarynę oraz wymieszane składniki (miód, mleko, soda).

2

Masę orzechową nakładamy na surowy placek i pieczemy 30 minut.

3

Na dół kładziemy upieczony placek, na placek masę karpatkową, a na wierzch placek pieczony z orzechami.

4

Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkujemy je. Jedną część pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni, a drugą część ciasta pieczemy z masą orzechową.

5

Do przełożenia tych dwóch placków potrzebna jest nam masa karpatkowa: 0,5 l mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka ziemniaczanej, 2 żółtka - z tych składników gotujemy budyń. Wystudzony budyń łączymy z kostką miekkiego masła.

6

Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 2 łyżki miodu i 2 łyżki kakao. Tłuszcz rozpuszczamy na patelni, dodajemy miód, posiekane orzechy, cukier i gotujemy kilka minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły