Orzechowiec

m7

Jeśli uwielbiasz orzechy, miodowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj przepis na słodki orzechowiec.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli uwielbiasz orzechy, miodowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj przepis na słodki orzechowiec.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. miód pszczeli
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka miód pszczeli
2 łyżka cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
50 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. masło roślinne
10 dag. cukier
25 dag. orzechy ziemne
20 dag. masło roślinne
10 dag. orzechy laskowe
Przygotowanie
Z mąki pszennej, cukru, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i mleka należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części i piec na dwóch blachach w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Żółtka jaj należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, dodawać na zmianę proszek do pieczenia i po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i po łyżce ubitych białek. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Orzechy należy drobno posiekać lub zmiksować. Następnie podgrzać w rondelku z miodem, cukrem.
Po wystudzeniu należy je zmiksować z masłem roślinnym. Na blat ciasta wylać 1/3 masy, przykryć biszkoptem, wyłoży kolejną 1/3 część masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy i posypać orzechami.