Orzechowiec

m7
Orzechowiec

0

0 / 0

Jeśli uwielbiasz orzechy, miodowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj przepis na słodki orzechowiec.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżecz. miód pszczeli

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szt. jaja kurze całe

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka miód pszczeli

2 łyżka cukier

2 łyżka mąka ziemniaczana

50 dag. mąka pszenna tortowa

10 dag. masło roślinne

10 dag. cukier

25 dag. orzechy ziemne

20 dag. masło roślinne

10 dag. orzechy laskowe

Przygotowanie


1

Z mąki pszennej, cukru, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i mleka należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części i piec na dwóch blachach w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

2

Żółtka jaj należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, dodawać na zmianę proszek do pieczenia i po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i po łyżce ubitych białek. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

3

Orzechy należy drobno posiekać lub zmiksować. Następnie podgrzać w rondelku z miodem, cukrem.

4

Po wystudzeniu należy je zmiksować z masłem roślinnym. Na blat ciasta wylać 1/3 masy, przykryć biszkoptem, wyłoży kolejną 1/3 część masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy i posypać orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły