Orzechowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Orzechowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973302584.jpeg&w=3840&q=75)
Jeśli uwielbiasz orzechy, miodowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj przepis na słodki orzechowiec.
0
0 / 0
Jeśli uwielbiasz orzechy, miodowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj przepis na słodki orzechowiec.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. miód pszczeli
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka miód pszczeli
2 łyżka cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
50 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. masło roślinne
10 dag. cukier
25 dag. orzechy ziemne
20 dag. masło roślinne
10 dag. orzechy laskowe
Przygotowanie
Z mąki pszennej, cukru, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i mleka należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części i piec na dwóch blachach w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Żółtka jaj należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, dodawać na zmianę proszek do pieczenia i po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i po łyżce ubitych białek. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Orzechy należy drobno posiekać lub zmiksować. Następnie podgrzać w rondelku z miodem, cukrem.
Po wystudzeniu należy je zmiksować z masłem roślinnym. Na blat ciasta wylać 1/3 masy, przykryć biszkoptem, wyłoży kolejną 1/3 część masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy i posypać orzechami.