0

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Łyżeczki
miód pszczeli
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
miód pszczeli
2 Łyżki
cukier
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
10 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
Orzechy ziemne
20 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
10 Dekagramów
Orzechy laskowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki pszennej, cukru, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i mleka należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części i piec na dwóch blachach w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
  2. Żółtka jaj należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, dodawać na zmianę proszek do pieczenia i po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i po łyżce ubitych białek. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Orzechy należy drobno posiekać lub zmiksować. Następnie podgrzać w rondelku z miodem, cukrem.
  4. Po wystudzeniu należy je zmiksować z masłem roślinnym. Na blat ciasta wylać 1/3 masy, przykryć biszkoptem, wyłoży kolejną 1/3 część masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy i posypać orzechami.

Opis

Ciasto, które domownicy zajadają z przyjemnością.

Podobne przepisy

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Toffi

Przepis
Średni Do 1 godz
Toffi

Babka wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!