Orzechowiec
m7
0
0 / 0
0
Jeśli uwielbiasz orzechy, miodowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj przepis na słodki orzechowiec.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka miód pszczeli
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka miód pszczeli
2 łyżka cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
50 dek. mąka pszenna tortowa
10 dek. masło roślinne
10 dek. cukier
25 dek. orzechy ziemne
20 dek. masło roślinne
10 dek. orzechy laskowe
Przygotowanie
Z mąki pszennej, cukru, masła, jajek, miodu, proszku do pieczenia i mleka należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części i piec na dwóch blachach w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Żółtka jaj należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, dodawać na zmianę proszek do pieczenia i po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej i po łyżce ubitych białek. Ciasto należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Orzechy należy drobno posiekać lub zmiksować. Następnie podgrzać w rondelku z miodem, cukrem.
Po wystudzeniu należy je zmiksować z masłem roślinnym. Na blat ciasta wylać 1/3 masy, przykryć biszkoptem, wyłoży kolejną 1/3 część masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy i posypać orzechami.