Orzechowiec.
m7
Ciasto polecam tym,którzy szczególnie uwielbiają orzechy.Pycha.
0
0 / 0
Ciasto polecam tym,którzy szczególnie uwielbiają orzechy.Pycha.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło śmietankowe
1 szkl. cukier
1 szkl. orzechy włoskie zmielone
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mleko
0.75 szkl. cukier
1 szkl. orzechy włoskie zmielone
1 szt. ciasto
7 szt. jaja całe kurze
1 szt. masa:
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno z cukrem.
dodawać stopniowo po jednym żółtku.
całość ubić na kogel-mogel.
dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
całość delikatnie połączyć.
przełożyć do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tarta.
piec 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.
mleko,cukier,orzechy zagotować,porządnie wymieszać i gotować jeszcze na małym ogniu 20 minut,ciągle mieszając.
masło utrzeć ,dodawać małymi porcjami wystudzoną masę orzechową.
biszkopt przełożyć masą.
na wierz posmarować cienko masą orzechowa i posypać siekanymi orzechami.
biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.