Orzechowa delicja
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Orzechowa delicja](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975342123.jpeg&w=3840&q=75)
Słodkie ciasto z orzechami .Idealne do kawki i nie tylko.
2
0 / 0
Słodkie ciasto z orzechami .Idealne do kawki i nie tylko.
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
25 wódka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
375 g masło
1.50 szkl. cukier
8 szt. białko jaja kurzego
3 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. brzoskwinia w syropie
2 szt. delicje
1 szt. galaretka pomarańczowa
1 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka mąka pszenna tortowa
10 dag. orzechy mielone
10 dag. orzechy włoskie
5 dag. wiórki kokosowe
Przygotowanie
Białka na ciasto ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier i żółtka.Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy z orzechami mielonymi i pokrojonymi w drobną kostkę .
Wykładamy na dwie blaszki równej wielkości i pieczemy w 170* C przez 35 minut .
Krem: Brzoskwinie odsączamy od syropu .Wlewamy go do garnka i dodajemy 3 łyżki cukru .Gotujemy .
Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody ,dodajemy żółtka i łyżkę mąki.Wlewamy do gotującego się syropu i mieszamy energicznie by niepowstały grudki.
Masło ucieramy i dodajemy zimny budyń .Delicje moczymy w naparze z kawy z dodatkiem wódki.
Układamy kolejno ciasto ,krem delicje ,krem ,ciasto ,krem i plasterki brzoskwiń .
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i gdy stężeje polewamy po wierzchu placka.
Schładzamy około 1 godziny w lodówce.