Orzechowa delicja

m7
Orzechowa delicja

2

0 / 0

Słodkie ciasto z orzechami .Idealne do kawki i nie tylko.

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

25 wódka

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka kawa rozpuszczalna

0

375 g masło

1.50 szkl. cukier

8 szt. białko jaja kurzego

3 szt. żółtko jaja kurzego

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. brzoskwinia w syropie

2 szt. delicje

1 szt. galaretka pomarańczowa

1 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka mąka pszenna tortowa

10 dek. orzechy mielone

10 dek. orzechy włoskie

5 dek. wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Białka na ciasto ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier i żółtka.Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy z orzechami mielonymi i pokrojonymi w drobną kostkę .

2

Wykładamy na dwie blaszki równej wielkości i pieczemy w 170* C przez 35 minut .

3

Krem: Brzoskwinie odsączamy od syropu .Wlewamy go do garnka i dodajemy 3 łyżki cukru .Gotujemy .

4

Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody ,dodajemy żółtka i łyżkę mąki.Wlewamy do gotującego się syropu i mieszamy energicznie by niepowstały grudki.

5

Masło ucieramy i dodajemy zimny budyń .Delicje moczymy w naparze z kawy z dodatkiem wódki.

6

Układamy kolejno ciasto ,krem delicje ,krem ,ciasto ,krem i plasterki brzoskwiń .

7

Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i gdy stężeje polewamy po wierzchu placka.

8

Schładzamy około 1 godziny w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły