Ormiańska zupa jogurtowa spas

EkspertOdKuchni
Ormiańska zupa jogurtowa spas

Średnia 0 / 0

Oceń!

Spas to tradycyjna ormiańska zupa jogurtowa, która jest zarówno orzeźwiająca, jak i sycąca. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest idealna jako letnie danie. Spas można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Delikatny smak i kremowa konsystencja zupy jogurtowej będą doskonałym wyborem dla osób poszukujących świeżych i zdrowych posiłków. Zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy kuchni mięsnej, docenią jej smak i aromat. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 jogurt naturalny

500 woda

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja

0.50 szkl. ryż

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

2 łyżka posiekany koperek

Przygotowanie


W rondlu gotujemy wodę, dodajemy ryż i gotujemy go do miękkości, ale nie do rozpadania się. Odstawiamy na bok.

W misce mieszamy jogurt, mąkę, jajka, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.

Powoli wlewamy mieszankę jogurtową do rondla z ryżem, ciągle mieszając, aby zapobiec skrzepieniu jogurtu.

Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć i osiągnie kremową konsystencję. Może to zająć około 15-20 minut.

Gdy zupa jest gotowa, dodajemy posiekany koperek i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Możemy podawać zupę jogurtową "spas" na ciepło lub schłodzoną w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją udekorować dodatkowymi gałązkami koperku, jeśli chcesz.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

167

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły