Ormiańska zupa jogurtowa spas

EkspertOdKuchni
Ormiańska zupa jogurtowa spas

0

0 / 0

Spas to tradycyjna ormiańska zupa jogurtowa, która jest zarówno orzeźwiająca, jak i sycąca. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest idealna jako letnie danie. Spas można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Delikatny smak i kremowa konsystencja zupy jogurtowej będą doskonałym wyborem dla osób poszukujących świeżych i zdrowych posiłków. Zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy kuchni mięsnej, docenią jej smak i aromat. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 jogurt naturalny

500 woda

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja

0.50 szkl. ryż

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka pieprz

2 łyżka posiekany koperek

Przygotowanie


1

W rondlu gotujemy wodę, dodajemy ryż i gotujemy go do miękkości, ale nie do rozpadania się. Odstawiamy na bok.

2

W misce mieszamy jogurt, mąkę, jajka, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.

3

Powoli wlewamy mieszankę jogurtową do rondla z ryżem, ciągle mieszając, aby zapobiec skrzepieniu jogurtu.

4

Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć i osiągnie kremową konsystencję. Może to zająć około 15-20 minut.

5

Gdy zupa jest gotowa, dodajemy posiekany koperek i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

6

Możemy podawać zupę jogurtową "spas" na ciepło lub schłodzoną w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

7

Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją udekorować dodatkowymi gałązkami koperku, jeśli chcesz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły