Ormiańska zupa jogurtowa spas
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Ormiańska zupa jogurtowa spas](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974243262.jpeg&w=3840&q=75)
Spas to tradycyjna ormiańska zupa jogurtowa, która jest zarówno orzeźwiająca, jak i sycąca. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest idealna jako letnie danie. Spas można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Delikatny smak i kremowa konsystencja zupy jogurtowej będą doskonałym wyborem dla osób poszukujących świeżych i zdrowych posiłków. Zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy kuchni mięsnej, docenią jej smak i aromat. Smacznego!
0
0 / 0
Spas to tradycyjna ormiańska zupa jogurtowa, która jest zarówno orzeźwiająca, jak i sycąca. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest idealna jako letnie danie. Spas można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Delikatny smak i kremowa konsystencja zupy jogurtowej będą doskonałym wyborem dla osób poszukujących świeżych i zdrowych posiłków. Zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy kuchni mięsnej, docenią jej smak i aromat. Smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 jogurt naturalny
500 woda
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja
0.50 szkl. ryż
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
2 łyżka posiekany koperek
Przygotowanie
W rondlu gotujemy wodę, dodajemy ryż i gotujemy go do miękkości, ale nie do rozpadania się. Odstawiamy na bok.
W misce mieszamy jogurt, mąkę, jajka, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
Powoli wlewamy mieszankę jogurtową do rondla z ryżem, ciągle mieszając, aby zapobiec skrzepieniu jogurtu.
Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć i osiągnie kremową konsystencję. Może to zająć około 15-20 minut.
Gdy zupa jest gotowa, dodajemy posiekany koperek i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Możemy podawać zupę jogurtową "spas" na ciepło lub schłodzoną w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Zupa jest gotowa do podania. Możesz ją udekorować dodatkowymi gałązkami koperku, jeśli chcesz.