Orkiszowe drożdżówki z dżemem truskawkowym 100% z owoców Extra Gładki

maspexdigital
Orkiszowe drożdżówki z dżemem truskawkowym 100% z owoców Extra Gładki

0

0 / 0

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

400 g mąka orkiszowa

20 g drożdże świeże

2 szt. jaja l

2 łyżka cukier trzcinowy

0.75 szkl. maślanka

0.50 szkl. olej rzepakowy

2 łyżka mleko ciepłe

1 opak. dżem łowicz truskawkowy 100% z owoców extra gladki

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej i odstawiamy na 15 minut.

2

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym.

3

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

5

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy kuleczki, lekko je rozpłaszczamy i na środek dodajemy łyżkę dżemu truskawkowego 100% z owoców Extra Gładki. Zlepiamy i odstawiamy na około 20 minut.

6

Wyrośnięte drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły