Orkiszowe drożdżówki z dżemem truskawkowym 100% z owoców Extra Gładki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Orkiszowe drożdżówki z dżemem truskawkowym 100% z owoców Extra Gładki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6105-1702057907861.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g mąka orkiszowa
20 g drożdże świeże
2 szt. jaja l
2 łyżka cukier trzcinowy
0.75 szkl. maślanka
0.50 szkl. olej rzepakowy
2 łyżka mleko ciepłe
1 opak. dżem łowicz truskawkowy 100% z owoców extra gladki
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka mleko
Przygotowanie
Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko i łyżkę mąki orkiszowej jasnej i odstawiamy na 15 minut.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy kuleczki, lekko je rozpłaszczamy i na środek dodajemy łyżkę dżemu truskawkowego 100% z owoców Extra Gładki. Zlepiamy i odstawiamy na około 20 minut.
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.