Orientalny rosół z kaczki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Orientalny rosół z kaczki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712306887051.jpg&w=3840&q=75)
Orientalny rosół z kaczki to idealny wybór dla fanów klasycznego rosołu i ramenu. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości. Połączenie aromatycznego bulionu drobiowego, warzyw, wyrazistych przypraw i świeżej kolendry z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie azjatyckie smaki.
0
0 / 0
Orientalny rosół z kaczki to idealny wybór dla fanów klasycznego rosołu i ramenu. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości. Połączenie aromatycznego bulionu drobiowego, warzyw, wyrazistych przypraw i świeżej kolendry z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie azjatyckie smaki.
18
Składniki
240 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. seler naciowy mały kawałek
6 szt. grzyby shitake
1 szt. papryczka chili
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. imbir 4 cm
15 ml sos rybny
40 ml sos sojowy jasny
4 szt. gwiazdki anyżu
4 szt. goździki
2 szt. liść laurowy
2 szt. laska cynamonu
1 szt. kaczka
3 szt. liście kafiru
1 pęcz. świeża kolendra
1 opak. makaron nitki cięte lubella
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kaczkę umyć, osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż skórka się zarumieni (przez około godzinę).
Cebulę opalić nad kuchenką gazową lub na suchej patelni. Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie opłukać pod zimną wodą.
W dużym garnku umieścić upieczoną kaczkę oraz pozostałe składniki (zostawić część kolendry do dekoracji). Gotować na małym ogniu przez 3 godziny.
W razie potrzeby doprawić rosół solą i pieprzem.
Podawać z makaronem i świeżą kolendrą.