Orientalny rosół z kaczki

Lubella
Orientalny rosół z kaczki

0

0 / 0

Orientalny rosół z kaczki to idealny wybór dla fanów klasycznego rosołu i ramenu. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości. Połączenie aromatycznego bulionu drobiowego, warzyw, wyrazistych przypraw i świeżej kolendry z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie azjatyckie smaki.

18

Składniki

240 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. seler naciowy mały kawałek

6 szt. grzyby shitake

1 szt. papryczka chili

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. imbir 4 cm

15 ml sos rybny

40 ml sos sojowy jasny

4 szt. gwiazdki anyżu

4 szt. goździki

2 szt. liść laurowy

2 szt. laska cynamonu

1 szt. kaczka

3 szt. liście kafiru

1 pęcz. świeża kolendra

1 opak. makaron nitki cięte lubella

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kaczkę umyć, osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż skórka się zarumieni (przez około godzinę).

2

Cebulę opalić nad kuchenką gazową lub na suchej patelni. Marchew obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

3

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie opłukać pod zimną wodą.

4

W dużym garnku umieścić upieczoną kaczkę oraz pozostałe składniki (zostawić część kolendry do dekoracji). Gotować na małym ogniu przez 3 godziny.

5

W razie potrzeby doprawić rosół solą i pieprzem.

6

Podawać z makaronem i świeżą kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły