Orientalny kurczak w mistrzowskim stylu

koza1967
Orientalny kurczak w mistrzowskim stylu

0

0 / 0

Kawałki kurczaka z orientalną nutą podawane z niesamowicie intensywnym, słodko kwaśnym sosem. To dopiero mistrzowski smak!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

225 g pędy bambusa

5 łyżka sos teriyaki

1 szczyp. sól, pieprz

1 puszka pomidory krojone łowicz

2 łyżecz. cukier brązowy

1 łyżecz. świeży imbir

2 łyżka ocet ryżowy

1 łyżka ocet jabłkowy

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

100 g ryż biały

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć, wymieszać z sosem teriyaki.

2

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Dodać odsączone pędy bambusa, wymieszać.

4

W oddzielnym rondelku wymieszać: pomidory z puszki, cukier, starty imbir, ocet ryżowy i jabłkowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zblendować. Dodać do warzyw na patelni i dusić przez kilka minut.

5

W międzyczasie usmażyć kawałki kurczaka.

6

Na talerze wyłożyć ryż, przygotowany sos oraz kurczaka. Można podawać oddzielnie lub wymieszać wszystkie składniki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły