Orientalny kurczak w mistrzowskim stylu

koza1967
Orientalny kurczak w mistrzowskim stylu

0

0 / 0

Kawałki kurczaka z orientalną nutą podawane z niesamowicie intensywnym, słodko kwaśnym sosem. To dopiero mistrzowski smak!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

225 g pędy bambusa

5 łyżka sos teriyaki

1 szczyp. sól, pieprz

1 puszka pomidory krojone łowicz

2 łyżecz. cukier brązowy

1 łyżecz. świeży imbir

2 łyżka ocet ryżowy

1 łyżka ocet jabłkowy

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

100 g ryż biały

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

Piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć, wymieszać z sosem teriyaki.

2

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Dodać odsączone pędy bambusa, wymieszać.

4

W oddzielnym rondelku wymieszać: pomidory z puszki, cukier, starty imbir, ocet ryżowy i jabłkowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zblendować. Dodać do warzyw na patelni i dusić przez kilka minut.

5

W międzyczasie usmażyć kawałki kurczaka.

6

Na talerze wyłożyć ryż, przygotowany sos oraz kurczaka. Można podawać oddzielnie lub wymieszać wszystkie składniki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

984

kcal

Białka

75

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły