Orientalny kurczak w mistrzowskim stylu
koza1967
Kawałki kurczaka z orientalną nutą podawane z niesamowicie intensywnym, słodko kwaśnym sosem. To dopiero mistrzowski smak!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
984
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kawałki kurczaka z orientalną nutą podawane z niesamowicie intensywnym, słodko kwaśnym sosem. To dopiero mistrzowski smak!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
225 g pędy bambusa
5 łyżka sos teriyaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 łyżecz. cukier brązowy
1 łyżecz. świeży imbir
2 łyżka ocet ryżowy
1 łyżka ocet jabłkowy
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
100 g ryż biały
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć, wymieszać z sosem teriyaki.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Dodać odsączone pędy bambusa, wymieszać.
W oddzielnym rondelku wymieszać: pomidory z puszki, cukier, starty imbir, ocet ryżowy i jabłkowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zblendować. Dodać do warzyw na patelni i dusić przez kilka minut.
W międzyczasie usmażyć kawałki kurczaka.
Na talerze wyłożyć ryż, przygotowany sos oraz kurczaka. Można podawać oddzielnie lub wymieszać wszystkie składniki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
984
kcal
Białka
75
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.