Orientalny kurczak w mistrzowskim stylu
koza1967
Kawałki kurczaka z orientalną nutą podawane z niesamowicie intensywnym, słodko kwaśnym sosem. To dopiero mistrzowski smak!
0
0 / 0
Kawałki kurczaka z orientalną nutą podawane z niesamowicie intensywnym, słodko kwaśnym sosem. To dopiero mistrzowski smak!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
225 g pędy bambusa
5 łyżka sos teriyaki
1 szczyp. sól, pieprz
1 puszka pomidory krojone łowicz
2 łyżecz. cukier brązowy
1 łyżecz. świeży imbir
2 łyżka ocet ryżowy
1 łyżka ocet jabłkowy
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
100 g ryż biały
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć, wymieszać z sosem teriyaki.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Dodać odsączone pędy bambusa, wymieszać.
W oddzielnym rondelku wymieszać: pomidory z puszki, cukier, starty imbir, ocet ryżowy i jabłkowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zblendować. Dodać do warzyw na patelni i dusić przez kilka minut.
W międzyczasie usmażyć kawałki kurczaka.
Na talerze wyłożyć ryż, przygotowany sos oraz kurczaka. Można podawać oddzielnie lub wymieszać wszystkie składniki.