0

Składniki

400 Gramów
ingridient
Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą
1 Pęczek
botwinka
4 Sztuki
Buraki
2 Łyżki
olej
2 Sztuki
ząbek czosnku
2 Łyżki
sok z cytryny
1 Łyżka
Cukier trzcinowy
1 Łyżeczka
mielony kumin
0.5 Łyżeczki
chili
0.5 Łyżeczki
pieprz
1 Łyżeczka
cynamon
0.75 Szklanki
Kasza jaglana
1 Łyżeczka
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 25 minut, aż będzie bardzo miękka.
  2. Botwinkę myjemy, odcinamy liście. Buraczki myjemy dokładnie, kroimy w drobna kostkę (młodych nie musimy obierać). Łodyżki liściowe siekamy na około 1 cm kawałki. Blaszki liściowe szatkujemy bardzo drobno. Rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1-2 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy 20 sekund. Wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i ogonki liściowe, smażymy 1 minutę ciągle mieszając. Ostrożnie dodajemy 3 szklanki wody (750 ml) i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Na samym końcu dodajemy poszatkowane blaszki i gotujemy dodatkowe 2 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy zupę na gładką masę. Dodajemy cukier, doprawiamy solą do smaku. Dokładnie mieszamy. Rozlewamy do misek, studzimy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy co najmniej ½ godziny.
  3. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (tutaj 5 minut). Po ugotowaniu makaron przemywamy zimną wodą na sitku, odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do przestudzonej zupy. Zupa doskonale smakuje gorąca, dlatego w chłodniejsze dni możemy podać ją od razu po zmiksowaniu, dodając jeszcze ciepły makaron.

Podobne przepisy

Pieczone warzywa w miodowej glazurze

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Pieczone warzywa w miodowej glazurze

Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zapiekanka makaronowa z makaronem świdry

Karp smażony

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Karp smażony

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Burgery drobiowe fit z botwinką

Przepis
Łatwy Do 40 min
Burgery drobiowe fit z botwinką

Grillowana makrela z owocami morza z chilli

Przepis
Średni Do 1 godz
Grillowana makrela z owocami morza z chilli

Burrito

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Burrito

Samosy - indyjskie pierożki

Przepis
Średni Do 1 godz
Samosy - indyjskie pierożki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!