Orientalny chłodnik z botwinki ze świderkami z czekoladą
blogerzydlalubelli
0
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella mini świderki z czekoladą
1 pęcz. botwinka
4 szt. buraki
2 łyżka olej
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżka cukier trzcinowy
1 łyżeczka mielony kumin
0.50 łyżeczka chili
0.50 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka cynamon
0.75 szkl. kasza jaglana
1 łyżeczka sól
Przygotowanie
Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 25 minut, aż będzie bardzo miękka.
Botwinkę myjemy, odcinamy liście. Buraczki myjemy dokładnie, kroimy w drobna kostkę (młodych nie musimy obierać). Łodyżki liściowe siekamy na około 1 cm kawałki. Blaszki liściowe szatkujemy bardzo drobno. Rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1-2 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy 20 sekund. Wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i ogonki liściowe, smażymy 1 minutę ciągle mieszając. Ostrożnie dodajemy 3 szklanki wody (750 ml) i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Na samym końcu dodajemy poszatkowane blaszki i gotujemy dodatkowe 2 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy zupę na gładką masę. Dodajemy cukier, doprawiamy solą do smaku. Dokładnie mieszamy. Rozlewamy do misek, studzimy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy co najmniej ½ godziny.
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (tutaj 5 minut). Po ugotowaniu makaron przemywamy zimną wodą na sitku, odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do przestudzonej zupy. Zupa doskonale smakuje gorąca, dlatego w chłodniejsze dni możemy podać ją od razu po zmiksowaniu, dodając jeszcze ciepły makaron.