Orientalny chłodnik z botwinki ze świderkami z czekoladą

blogerzydlalubelli
Orientalny chłodnik z botwinki ze świderkami z czekoladą

0

0 / 0

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella mini świderki z czekoladą

1 pęcz. botwinka

4 szt. buraki

2 łyżka olej

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka sok z cytryny

1 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżeczka mielony kumin

0.50 łyżeczka chili

0.50 łyżeczka pieprz

1 łyżeczka cynamon

0.75 szkl. kasza jaglana

1 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 25 minut, aż będzie bardzo miękka.

2

Botwinkę myjemy, odcinamy liście. Buraczki myjemy dokładnie, kroimy w drobna kostkę (młodych nie musimy obierać). Łodyżki liściowe siekamy na około 1 cm kawałki. Blaszki liściowe szatkujemy bardzo drobno. Rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1-2 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy 20 sekund. Wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i ogonki liściowe, smażymy 1 minutę ciągle mieszając. Ostrożnie dodajemy 3 szklanki wody (750 ml) i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Na samym końcu dodajemy poszatkowane blaszki i gotujemy dodatkowe 2 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy zupę na gładką masę. Dodajemy cukier, doprawiamy solą do smaku. Dokładnie mieszamy. Rozlewamy do misek, studzimy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy co najmniej ½ godziny.

3

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (tutaj 5 minut). Po ugotowaniu makaron przemywamy zimną wodą na sitku, odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do przestudzonej zupy. Zupa doskonale smakuje gorąca, dlatego w chłodniejsze dni możemy podać ją od razu po zmiksowaniu, dodając jeszcze ciepły makaron.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły