1

Składniki

150 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
400 Mililitrów
Bulion lub woda
1 Mililitr
Pęczek kolendry
1 Szczypta
sól biała
1 Szczypta
Pieprz cytrynowy
1 Łyżeczka
mąka ziemniaczana
1 Łyżeczka
masło
1 Łyżeczka
Słodka papryka w proszku do posypania
400 Gramów
Makaron spaghetti Pelne Ziarno
150 Gramów
ser żółty
1 Sztuka
Mały kurczak z rożna
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
ząbek czosnku
4 Sztuki
Gałązki selera naciowego
1 Sztuka
Kawałek imbiru 2 cm
1 Sztuka
Kawałek trawki cytrynowej 2 cm
2 Sztuki
pomidor
5 Sztuk
Listki selera do dekoracji
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Makaron ugotować (aldente) zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. obraną cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła, dodać posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kosteczkę) łodygi selera naciowego, posiekany imbir,trawkę cytrynową doprawić pieprzem cytrynowym - przesmażyć krótko.
  3. dodać pokrojone mięso z kurczaka z rożna (zdejmując wcześniej skórę i wyjmijąc kostki) przesmażyć chwilkę i zalać połową bulionu.
  4. resztę bulionu wymieszać z mąką, dodać śmietanką. Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go dodając śmietankę wymieszaną z bulionem i mąką.
  5. doprawić ostatecznie solą i pieprzem.
  6. z kawałka sera odkroić plaster do dekoracji. Resztę zetrzeć w łezkę i dodać do gorącego sosu, a na końcu pokrojone listki kolendry.
  7. makaron wyłożyć na talerze po przekątnych nawijając go na widelec, nałożyć gorący sos.
  8. z plasterków pomidora ułożyć kwiaty, w środki włożyć kawałeczki sera, a obok liście selera. Posypać czerwoną, słodką papryką.

Opis

Grillowane mięso z kurczaka, chrupiący seler naciowy w pysznym sosie śmietanowo-serowym z nutą trawki cytrynowej, kolendry i imbirem na spaghetti z pełnego ziarna to uczta dla miłośników orientalnych klimatów. udekorowane czerwonymi kaliami zrobionymi z pomidorków i sera z powodzeniem mogą być głównym daniem biesiady z przyjaciółmi. myślę, że jest to udana fuzja kuchni włoskiej i orientalnej :-)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!