Orientalne spaghetti pełnoziarniste.
m7
Grillowane mięso z kurczaka, chrupiący seler naciowy w pysznym sosie śmietanowo-serowym z nutą trawki cytrynowej, kolendry i imbirem na spaghetti z pełnego ziarna to uczta dla miłośników orientalnych klimatów. udekorowane czerwonymi kaliami zrobionymi z pomidorków i sera z powodzeniem mogą być głównym daniem biesiady z przyjaciółmi. myślę, że jest to udana fuzja kuchni włoskiej i orientalnej :-)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1215
kcal
Białka
73
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Grillowane mięso z kurczaka, chrupiący seler naciowy w pysznym sosie śmietanowo-serowym z nutą trawki cytrynowej, kolendry i imbirem na spaghetti z pełnego ziarna to uczta dla miłośników orientalnych klimatów. udekorowane czerwonymi kaliami zrobionymi z pomidorków i sera z powodzeniem mogą być głównym daniem biesiady z przyjaciółmi. myślę, że jest to udana fuzja kuchni włoskiej i orientalnej :-)
19
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
400 bulion lub woda
1 pęczek kolendry
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. pieprz cytrynowy
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. masło
1 łyżecz. słodka papryka w proszku do posypania
400 g makaron spaghetti pelne ziarno
150 g ser żółty
1 szt. mały kurczak z rożna
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
4 szt. gałązki selera naciowego
1 szt. kawałek imbiru 2 cm
1 szt. kawałek trawki cytrynowej 2 cm
2 szt. pomidor
5 szt. listki selera do dekoracji
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotować (aldente) zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
obraną cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła, dodać posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kosteczkę) łodygi selera naciowego, posiekany imbir,trawkę cytrynową doprawić pieprzem cytrynowym - przesmażyć krótko.
dodać pokrojone mięso z kurczaka z rożna (zdejmując wcześniej skórę i wyjmijąc kostki) przesmażyć chwilkę i zalać połową bulionu.
resztę bulionu wymieszać z mąką, dodać śmietanką. Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go dodając śmietankę wymieszaną z bulionem i mąką.
doprawić ostatecznie solą i pieprzem.
z kawałka sera odkroić plaster do dekoracji. Resztę zetrzeć w łezkę i dodać do gorącego sosu, a na końcu pokrojone listki kolendry.
makaron wyłożyć na talerze po przekątnych nawijając go na widelec, nałożyć gorący sos.
z plasterków pomidora ułożyć kwiaty, w środki włożyć kawałeczki sera, a obok liście selera. Posypać czerwoną, słodką papryką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1215
kcal
Białka
73
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.