Orientalne spaghetti pełnoziarniste.

m7
Orientalne spaghetti pełnoziarniste.

1

0 / 0

Grillowane mięso z kurczaka, chrupiący seler naciowy w pysznym sosie śmietanowo-serowym z nutą trawki cytrynowej, kolendry i imbirem na spaghetti z pełnego ziarna to uczta dla miłośników orientalnych klimatów. udekorowane czerwonymi kaliami zrobionymi z pomidorków i sera z powodzeniem mogą być głównym daniem biesiady z przyjaciółmi. myślę, że jest to udana fuzja kuchni włoskiej i orientalnej :-)

19

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 śmietanka kremowa 30%

400 bulion lub woda

1 pęczek kolendry

1 szczyp. sól biała

1 szczyp. pieprz cytrynowy

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

1 łyżecz. masło

1 łyżecz. słodka papryka w proszku do posypania

400 g makaron spaghetti pelne ziarno

150 g ser żółty

1 szt. mały kurczak z rożna

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

4 szt. gałązki selera naciowego

1 szt. kawałek imbiru 2 cm

1 szt. kawałek trawki cytrynowej 2 cm

2 szt. pomidor

5 szt. listki selera do dekoracji

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron ugotować (aldente) zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

2

obraną cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła, dodać posiekany drobno ząbek czosnku, pokrojone (w plasterki lub kosteczkę) łodygi selera naciowego, posiekany imbir,trawkę cytrynową doprawić pieprzem cytrynowym - przesmażyć krótko.

3

dodać pokrojone mięso z kurczaka z rożna (zdejmując wcześniej skórę i wyjmijąc kostki) przesmażyć chwilkę i zalać połową bulionu.

4

resztę bulionu wymieszać z mąką, dodać śmietanką. Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go dodając śmietankę wymieszaną z bulionem i mąką.

5

doprawić ostatecznie solą i pieprzem.

6

z kawałka sera odkroić plaster do dekoracji. Resztę zetrzeć w łezkę i dodać do gorącego sosu, a na końcu pokrojone listki kolendry.

7

makaron wyłożyć na talerze po przekątnych nawijając go na widelec, nałożyć gorący sos.

8

z plasterków pomidora ułożyć kwiaty, w środki włożyć kawałeczki sera, a obok liście selera. Posypać czerwoną, słodką papryką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1215

kcal

Białka

73

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

67

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły