Orientalne masełko miso
EkspertOdKuchni

To niepozorne masełko to prawdziwy smakowy game changer. Łączy klasyczne masło z japońską pastą miso, świeżym imbirem i czosnkiem – dzięki temu jest kremowe, wyraziste i pełne umami. Idealne jako smarowidło do ciepłej bagietki lub ulubionego pieczywa, ale sprawdzi się też jako dodatek do pieczonych warzyw, makaronu, ryżu czy grillowanych krewetek. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To niepozorne masełko to prawdziwy smakowy game changer. Łączy klasyczne masło z japońską pastą miso, świeżym imbirem i czosnkiem – dzięki temu jest kremowe, wyraziste i pełne umami. Idealne jako smarowidło do ciepłej bagietki lub ulubionego pieczywa, ale sprawdzi się też jako dodatek do pieczonych warzyw, makaronu, ryżu czy grillowanych krewetek. Smacznego!
6
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g masło
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. imbir 3 cm
1 szczyp. płatki chili
1 łyżka miód
2 łyżka pasta miso jasna
Przygotowanie
Masło pozostaw w temperaturze pokojowej, aby było miękkie.
Czosnek i imbir obierz, a następnie zetrzyj na drobnej tarce.
Wszystkie składniki umieść w małej misce melaksera.
Miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Podawaj z podgrzaną bagietką lub ulubionym pieczywem.
Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 5-7 dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.