Oponki z serem

Lubella
Oponki z serem

0

0 / 0

Oponki z serem to klasyczny, domowy przysmak, który smakuje jak u babci! Są mięciutkie, lekko chrupiące i bez drożdży — przygotowane na bazie twarogu mają delikatnie waniliowy aromat i złocistą skórkę. Idealnie sprawdzą się na karnawał, tłusty czwartek lub jako szybka przekąska do kawy. Po upieczeniu najlepiej smakują z cukrem pudrem, ale można je również oblać lukrem lub obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella

0.50 kg ser biały tłusty

1 szkl. cukier

1 szkl. śmietana

1 łyżecz. soda

1 łyżecz. spirytus

1 szczyp. sól

1 opak. olej roślinny

1 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto.

2

Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm.

3

Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, a w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Ja użyłam filiżanki do wykrajania i kieliszka.

4

W garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor.

5

Gotowe oponki oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

677

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

55

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły