Oponki z serem

Lubella

Oponki z serem to klasyczny, domowy przysmak, który smakuje jak u babci! Są mięciutkie, lekko chrupiące i bez drożdży — przygotowane na bazie twarogu mają delikatnie waniliowy aromat i złocistą skórkę. Idealnie sprawdzą się na karnawał, tłusty czwartek lub jako szybka przekąska do kawy. Po upieczeniu najlepiej smakują z cukrem pudrem, ale można je również oblać lukrem lub obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
677
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Oponki z serem to klasyczny, domowy przysmak, który smakuje jak u babci! Są mięciutkie, lekko chrupiące i bez drożdży — przygotowane na bazie twarogu mają delikatnie waniliowy aromat i złocistą skórkę. Idealnie sprawdzą się na karnawał, tłusty czwartek lub jako szybka przekąska do kawy. Po upieczeniu najlepiej smakują z cukrem pudrem, ale można je również oblać lukrem lub obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
0.50 kg ser biały tłusty
1 szkl. cukier
1 szkl. śmietana
1 łyżecz. soda
1 łyżecz. spirytus
1 szczyp. sól
1 opak. olej roślinny
1 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto.
Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm.
Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, a w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Ja użyłam filiżanki do wykrajania i kieliszka.
W garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe oponki oprószyć cukrem pudrem.