Oponki z serem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AgnieszkaStepien
![Oponki z serem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972979305.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa lubella
0.50 kg ser biały tłusty
1 szkl. cukier
1 szkl. śmietana
1 łyżecz. soda
1 łyżecz. spirytus
1 szczyp. sól
1 opak. olej roślinny
1 szkl. cukier puder
Przygotowanie
1
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto.
2
Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 0,5 do 1 cm.
3
Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, a w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Ja użyłam filiżanki do wykrajania i kieliszka.
4
W garnku rozgrzać olej. Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor.
5
Posypujemy je cukrem pudrem. Były to moje pierwsze zrobione oponki. Polewę zrobiłam z czekolady i posypałam kokosem. Reszta oprószona cukrem pudrem.