Oponki serowe
tyna
Oponki serowe z lukrem to punkt obowiązkowy podczas karnawału. Są przepyszne, słodkie i łatwe do zrobienia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2771
kcal
Białka
92
gram
Węglowodany
269
gram
Tłuszcze
145
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Oponki serowe z lukrem to punkt obowiązkowy podczas karnawału. Są przepyszne, słodkie i łatwe do zrobienia.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
125 śmietana 18%
100 lukier
1 l olej
0.25 szkl. cukier
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka soda oczyszczona
1 łyżka ocet
260 dag. mąka lubella puszysta tortowa
260 dag. twaróg półtłusty
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto.
Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 1 cm.
Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
W garnku rozgrzać olej.
Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2771
kcal
Białka
92
gram
Węglowodany
269
gram
Tłuszcze
145
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.