Oponki serowe

tyna
Oponki serowe

0

0 / 0

Oponki serowe z lukrem to punkt obowiązkowy podczas karnawału. Są przepyszne, słodkie i łatwe do zrobienia.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

125 śmietana 18%

100 lukier

1 l olej

0.25 szkl. cukier

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka cukier waniliowy

1 łyżka soda oczyszczona

1 łyżka ocet

260 dag. mąka lubella puszysta tortowa

260 dag. twaróg półtłusty

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto.

2

Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 1 cm.

3

Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.

4

W garnku rozgrzać olej.

5

Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor.

6

Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

7

Wystudzone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły