Oponki serowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
tyna
![Oponki serowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5680-1702057873688.jpeg&w=3840&q=75)
Oponki serowe z lukrem to punkt obowiązkowy podczas karnawału. Są przepyszne, słodkie i łatwe do zrobienia.
0
0 / 0
Oponki serowe z lukrem to punkt obowiązkowy podczas karnawału. Są przepyszne, słodkie i łatwe do zrobienia.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
125 śmietana 18%
100 lukier
1 l olej
0.25 szkl. cukier
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka soda oczyszczona
1 łyżka ocet
260 dag. mąka lubella puszysta tortowa
260 dag. twaróg półtłusty
Przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść luźne ciasto.
Blat posypać mąką i rozwałkować placek na grubość około 1 cm.
Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.
W garnku rozgrzać olej.
Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.