Oponki

m7
Oponki

0

0 / 0

Karnawał to czas na pyszne słodkości. Pączki, faworki i oczywiście serowe oponki. Przepis jest bardzo prosty, a oponki wychodzą bardzo smaczne.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

20 olej słonecznikowy

20 mleko uht 3,2%

2 łyżeczka proszek do pieczenia

3 łyżeczka sok z cytryny

2 szt. białko jaja kurzego

40 dek. tłuszcz

30 dek. twaróg chudy

20 dek. cukier puder

35 dek. mąka pszenna tortowa

8 dek. cukier

Przygotowanie


1

Z twarogu, cukru, mleka, oleju, mąki, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka, w kółkach wycinać kieliszkiem kolejne kółka.

2

W garnku rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia i smażyć na nim oponki po około 5 minut. Wyjmować je z tłuszczu, osączyć i smarować lukrem.

3

Lukier przygotować można w następujący sposób: roztrzepujemy białka jaj, dodajemy do nich cukier puder, mieszamy energicznym ruchem do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać sok z cytryny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły