Oponki
m7
Karnawał to czas na pyszne słodkości. Pączki, faworki i oczywiście serowe oponki. Przepis jest bardzo prosty, a oponki wychodzą bardzo smaczne.
0
0 / 0
Karnawał to czas na pyszne słodkości. Pączki, faworki i oczywiście serowe oponki. Przepis jest bardzo prosty, a oponki wychodzą bardzo smaczne.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
20 olej słonecznikowy
20 mleko uht 3,2%
2 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżeczka sok z cytryny
2 szt. białko jaja kurzego
40 dek. tłuszcz
30 dek. twaróg chudy
20 dek. cukier puder
35 dek. mąka pszenna tortowa
8 dek. cukier
Przygotowanie
Z twarogu, cukru, mleka, oleju, mąki, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka, w kółkach wycinać kieliszkiem kolejne kółka.
W garnku rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia i smażyć na nim oponki po około 5 minut. Wyjmować je z tłuszczu, osączyć i smarować lukrem.
Lukier przygotować można w następujący sposób: roztrzepujemy białka jaj, dodajemy do nich cukier puder, mieszamy energicznym ruchem do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać sok z cytryny.