Oponki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Oponki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977859922.jpeg&w=3840&q=75)
Karnawał to czas na pyszne słodkości. Pączki, faworki i oczywiście serowe oponki. Przepis jest bardzo prosty, a oponki wychodzą bardzo smaczne.
0
0 / 0
Karnawał to czas na pyszne słodkości. Pączki, faworki i oczywiście serowe oponki. Przepis jest bardzo prosty, a oponki wychodzą bardzo smaczne.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
20 olej słonecznikowy
20 mleko uht 3,2%
2 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżecz. sok z cytryny
2 szt. białko jaja kurzego
40 dag. tłuszcz
30 dag. twaróg chudy
20 dag. cukier puder
35 dag. mąka pszenna tortowa
8 dag. cukier
Przygotowanie
Z twarogu, cukru, mleka, oleju, mąki, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka, w kółkach wycinać kieliszkiem kolejne kółka.
W garnku rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia i smażyć na nim oponki po około 5 minut. Wyjmować je z tłuszczu, osączyć i smarować lukrem.
Lukier przygotować można w następujący sposób: roztrzepujemy białka jaj, dodajemy do nich cukier puder, mieszamy energicznym ruchem do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać sok z cytryny.