0

Składniki

20 Mililitrów
olej słonecznikowy
20 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Łyżeczki
sok z cytryny
2 Sztuki
białko jaja kurzego
40 Dekagramów
tłuszcz
30 Dekagramów
Twaróg chudy
20 Dekagramów
cukier puder
35 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
8 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z twarogu, cukru, mleka, oleju, mąki, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka, w kółkach wycinać kieliszkiem kolejne kółka.
  2. W garnku rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia i smażyć na nim oponki po około 5 minut. Wyjmować je z tłuszczu, osączyć i smarować lukrem.
  3. Lukier przygotować można w następujący sposób: roztrzepujemy białka jaj, dodajemy do nich cukier puder, mieszamy energicznym ruchem do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać sok z cytryny.

Opis

Karnawał to czas na pyszne słodkości. Pączki, faworki i oczywiście... oponki.

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz.

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz.

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz.

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz.

Ciastka Kwiatuszki

Trudny Do 1 godz.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!