Opieńki marynowane

m7
Opieńki marynowane

0

0 / 0

Grzyby na zimowe dni.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg opieńki

2 łyżecz. sól

1 łyżecz. gorczyca

1 łyżecz. pieprz ziarnisty

4 szkl. woda

0.75 szkl. cukier

0.75 szkl. ocet

1 szt. chrzan krakus

2 szt. igliwie

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Opieńki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Z wody, cukru, octu wraz z czosnkiem i pieprzem zagotować zalewę. W słoiku ułożyć grzyby, dodać łyżeczkę gorczycy, łodygę chrzanu, kilka igieł świerkowych i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

144

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły