Opieńki marynowane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Opieńki marynowane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977335337.jpeg&w=3840&q=75)
Grzyby na zimowe dni.
0
0 / 0
Grzyby na zimowe dni.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg opieńki
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. gorczyca
1 łyżecz. pieprz ziarnisty
4 szkl. woda
0.75 szkl. cukier
0.75 szkl. ocet
1 szt. chrzan krakus
2 szt. igliwie
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
1
Opieńki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Z wody, cukru, octu wraz z czosnkiem i pieprzem zagotować zalewę. W słoiku ułożyć grzyby, dodać łyżeczkę gorczycy, łodygę chrzanu, kilka igieł świerkowych i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut.