Opieńki marynowane
m7
Grzyby na zimowe dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
144
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Grzyby na zimowe dni.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg opieńki
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. gorczyca
1 łyżecz. pieprz ziarnisty
4 szkl. woda
0.75 szkl. cukier
0.75 szkl. ocet
1 szt. chrzan krakus
2 szt. igliwie
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Opieńki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Z wody, cukru, octu wraz z czosnkiem i pieprzem zagotować zalewę. W słoiku ułożyć grzyby, dodać łyżeczkę gorczycy, łodygę chrzanu, kilka igieł świerkowych i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut.