Opiekany dorsz pod warzywną chmurką

zibi_89
Opiekany dorsz pod warzywną chmurką

0

0 / 0

Jedzenie, które zostaje po Świątecznej kolacji można rozdzielić i dać bliskim do domu lub tym, którzy go potrzebują. Można też je zamrozić albo zrobić z niego inne dobre dania.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g filet z dorsza

2 szt. jajka kurze całe

0.50 szkl. bułka tarta

5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka sól, pieprz

6 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

3 szt. cebula

1 szt. por

4 szt. pomidory

4 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka cytryna

Przygotowanie


1

Filety z dorsza dobrze myję. Następnie suszę je w ręczniku kuchennym. Jajka rozbijam i roztrzepuję. Każdy filet z dorsza przyprawiam pieprzem i solą i delikatnie spryskuję sokiem z cytryny. Następnie każdy filet obtaczam w jajku, potem w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzewam olej i na patelnię nakładam filety z dorsza.

2

Filety z dorsza opiekam aż dorsz dobrze się upiecze. Przewracam z każdej strony.

3

Por, cebulę i pomidory myję i kroję na kawałki. Następnie na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam na nią warzywa. Smażę, aż warzywa staną się miękkie i wydobędzie się z nich smak. Do warzyw dodaję ketchupu Kotlin, który podkreśli ich smak. Polecam ten pikantny - z dorszem łączy się wspaniale!

4

Upieczone, ciepłe rybki nakładam na talerz. Na górę nakładam warzywka w sosie z ketchupu i gotowe! Nie lubimy w naszym domu karpi dlatego robię bliskim dorsza - wyjątkową rybę pod chmurką z warzyw. Moje danie jest iście Świąteczne i pełne niesamowitego smaku. Żona jest ze mnie dumna, bo nie lubi robić ryb, a ja tak i bawię się w kuchni!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły