Opiekany dorsz pod warzywną chmurką
zibi_89
Jedzenie, które zostaje po Świątecznej kolacji można rozdzielić i dać bliskim do domu lub tym, którzy go potrzebują. Można też je zamrozić albo zrobić z niego inne dobre dania.
0
0 / 0
Jedzenie, które zostaje po Świątecznej kolacji można rozdzielić i dać bliskim do domu lub tym, którzy go potrzebują. Można też je zamrozić albo zrobić z niego inne dobre dania.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g filet z dorsza
2 szt. jajka kurze całe
0.50 szkl. bułka tarta
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka sól, pieprz
6 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
3 szt. cebula
1 szt. por
4 szt. pomidory
4 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka cytryna
Przygotowanie
Filety z dorsza dobrze myję. Następnie suszę je w ręczniku kuchennym. Jajka rozbijam i roztrzepuję. Każdy filet z dorsza przyprawiam pieprzem i solą i delikatnie spryskuję sokiem z cytryny. Następnie każdy filet obtaczam w jajku, potem w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzewam olej i na patelnię nakładam filety z dorsza.
Filety z dorsza opiekam aż dorsz dobrze się upiecze. Przewracam z każdej strony.
Por, cebulę i pomidory myję i kroję na kawałki. Następnie na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam na nią warzywa. Smażę, aż warzywa staną się miękkie i wydobędzie się z nich smak. Do warzyw dodaję ketchupu Kotlin, który podkreśli ich smak. Polecam ten pikantny - z dorszem łączy się wspaniale!
Upieczone, ciepłe rybki nakładam na talerz. Na górę nakładam warzywka w sosie z ketchupu i gotowe! Nie lubimy w naszym domu karpi dlatego robię bliskim dorsza - wyjątkową rybę pod chmurką z warzyw. Moje danie jest iście Świąteczne i pełne niesamowitego smaku. Żona jest ze mnie dumna, bo nie lubi robić ryb, a ja tak i bawię się w kuchni!