Opiekane sandwiche z kotletem mielonym
ania_em
Idealne drugie śniadanie dla głodnego wiedzy ucznia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5547
kcal
Białka
168
gram
Węglowodany
936
gram
Tłuszcze
99
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Idealne drugie śniadanie dla głodnego wiedzy ucznia!
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g mięso mielone z indyka
1 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. cebula
1 pęcz. posiekana natka pietruszki
1 szt. jaja l
2 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka olej
0.50 szkl. bułka tarta
6 szt. chleb tostowy
2 szt. pomidor
1 opak. ogórki konserwowe krakus
6 szt. liście sałaty
0.50 kostka masło
1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
2 łyżka musztarda
Przygotowanie
Przygotowujemy kotleta mielonego. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na patelni. Dodajemy do niej wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
Wszystko to mieszamy razem z mięsem mielonym. Dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
Następnie 6 kromek chleba tostowego opiekamy w tosterze lub opiekaczu. Gdy nieco ostygnął smarujemy je masłem.
Kanapka będzie składała się z 3 kromek. Najpierw układamy wszystkie składniki zaczynając od sałaty. Później kładziemy plasterki pomidora, ogórka konserwowego i ser żółty. Dodajemy ketchup i musztardę.
Na to kładziemy kotlet mielony, kolejną kromkę i resztę składników. Całość przykrywamy trzecią kromką chleba.
Gotowe kanapki możemy owinąć w papier śniadaniowy i przewiązać sznurkiem, by podczas transportu się nie rozsypały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5547
kcal
Białka
168
gram
Węglowodany
936
gram
Tłuszcze
99
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.