Opiekane sandwiche z kotletem mielonym

ania_em
Opiekane sandwiche z kotletem mielonym

1

0 / 0

Idealne drugie śniadanie dla głodnego wiedzy ucznia!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g mięso mielone z indyka

1 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. cebula

1 pęcz. posiekana natka pietruszki

1 szt. jaja l

2 szczyp. sól, pieprz

2 łyżka olej

0.50 szkl. bułka tarta

6 szt. chleb tostowy

2 szt. pomidor

1 opak. ogórki konserwowe krakus

6 szt. liście sałaty

0.50 kostka masło

1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

2 łyżka musztarda

Przygotowanie


1

Przygotowujemy kotleta mielonego. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na patelni. Dodajemy do niej wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.

2

Wszystko to mieszamy razem z mięsem mielonym. Dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.

3

Następnie 6 kromek chleba tostowego opiekamy w tosterze lub opiekaczu. Gdy nieco ostygnął smarujemy je masłem.

4

Kanapka będzie składała się z 3 kromek. Najpierw układamy wszystkie składniki zaczynając od sałaty. Później kładziemy plasterki pomidora, ogórka konserwowego i ser żółty. Dodajemy ketchup i musztardę.

5

Na to kładziemy kotlet mielony, kolejną kromkę i resztę składników. Całość przykrywamy trzecią kromką chleba.

6

Gotowe kanapki możemy owinąć w papier śniadaniowy i przewiązać sznurkiem, by podczas transportu się nie rozsypały.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

5547

kcal

Białka

168

gram

Węglowodany

936

gram

Tłuszcze

99

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły