Omlet ze szpinakiem
kontakt_1
Wartości odżywcze na porcję
Energia
907
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.3 / 4
7
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. sól, pieprz
50 g szpinak
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło
1 opak. sok pomarańczowy tymbark
Przygotowanie
Szpinak podsmażamy na maśle z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawiamy solą. Odstawiamy
Oddzielamy białko od żółtka 1 jajka. Do miski wybijamy 2 całe jajka oraz dodajemy 1 żółtko. Przyprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Dodajemy podsmażony czosnek i lekko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wylewamy masę jajeczno-szpinakową. Smażymy na małym ogniu około 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
907
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.