Omlet z makaronem penne i warzywami

m7
Omlet z makaronem penne i warzywami

2

0 / 0

Potrawa nadaje się zarówno na pyszne rodzinne śniadanie, jak i szybki lekki obiad. Jest bardzo prosta, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Danie idealne dla zapracowanych mam.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 śmietana 18%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka słodka mielona

360 g makaron penne

100 g seler naciowy

200 g cebula

200 g papryka

5 g czosnek

1 szt. nać pietruszki

1 szt. szczypiorek

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

2

Pokrojone w kostkę warzywa smażymy na oliwie z oliwek, następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką.

3

Na patelnię wykładamy ugotowany makaron penne i zalewamy ubitymi ze śmietaną jajkami.

4

Całość smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka się "zetną" i wszystkie składniki się połączą.

5

Omlet podajemy posypany szczypiorkiem i parmezanem oraz skropiony oliwą z oliwek.

6

Idealnym dodatkiem jest sałatka z pomidorów.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

307

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły