Omlet z makaronem penne i warzywami
m7
Potrawa nadaje się zarówno na pyszne rodzinne śniadanie, jak i szybki lekki obiad. Jest bardzo prosta, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Danie idealne dla zapracowanych mam.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Potrawa nadaje się zarówno na pyszne rodzinne śniadanie, jak i szybki lekki obiad. Jest bardzo prosta, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Danie idealne dla zapracowanych mam.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka słodka mielona
360 g makaron penne
100 g seler naciowy
200 g cebula
200 g papryka
5 g czosnek
1 szt. nać pietruszki
1 szt. szczypiorek
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Pokrojone w kostkę warzywa smażymy na oliwie z oliwek, następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką.
Na patelnię wykładamy ugotowany makaron penne i zalewamy ubitymi ze śmietaną jajkami.
Całość smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, aż jajka się "zetną" i wszystkie składniki się połączą.
Omlet podajemy posypany szczypiorkiem i parmezanem oraz skropiony oliwą z oliwek.
Idealnym dodatkiem jest sałatka z pomidorów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.