Omlet z kurkami

EkspertOdKuchni
Omlet z kurkami

1

0 / 0

Omlet z kurkami to idealny wybór na lekkie śniadanie, kolację lub brunch. Jest puszysty, pożywny i wyjątkowo smaczny. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidora i szczypiorku. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników grzybów i osób, którzy cenią sobie szybkie, proste i zdrowe posiłki. Smacznego!

9

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g kurki

3 szt. jajka kurze

50 ml śmietanka 30%

0.50 szt. czerwona cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. pomidor

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 szt. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

Kurki delikatnie oczyszczamy małym nożykiem.

2

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim kurki.

3

Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość razem smażymy około 5 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

4

W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietankę 30% i doprawiamy solą i pieprzem.

5

Podsmażone kurki zalewamy jajkami i dodajemy pomidory pokrojone w plastry. Patelnię przykrywamy pokrywką i zmniejszamy moc palnika.

6

Gdy góra omleta się zetnie, przekładamy go na talerz i posypujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

716

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

231

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły