Omlet z grzybami

m7

Omlet z grzybami to szybkie danie na ciepło, które sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania można użyć różnych rodzajów grzybów – świetnie sprawdzą się pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki lub borowiki. Danie jest proste, uniwersalne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To doskonała propozycja dla osób, które szukają pomysłu na szybki i sycący posiłek. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Omlet z grzybami to szybkie danie na ciepło, które sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Do jego przygotowania można użyć różnych rodzajów grzybów – świetnie sprawdzą się pieczarki, boczniaki, kurki, podgrzybki lub borowiki. Danie jest proste, uniwersalne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To doskonała propozycja dla osób, które szukają pomysłu na szybki i sycący posiłek. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. jaja
150 g świeże grzyby
1 szt. cebula
2 łyżka mleko
1 łyżka masło do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Umyj i pokrój grzyby w cienkie plasterki. Obierz i posiekaj cebulę.
Na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby i smaż razem przez około 5–7 minut, aż odparuje woda i grzyby się zarumienią. Dopraw solą i pieprzem.
W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Zmniejsz ogień pod patelnią z grzybami. Wlej masę jajeczną. Przykryj i smaż na małym ogniu przez 4–5 minut, aż wierzch omletu się zetnie.
Gotowy omlet przełóż na talerz, posyp świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki i podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.