Omlet spaghetti na słodko

Lubella
Omlet spaghetti na słodko

1

0 / 0

Omlet spaghetti na słodko to nowoczesna odsłona klasycznego naleśnika, podana w niecodziennej formie cienkich, złocistych nitek. Ciasto przygotowuje się na bazie mleka, mąki, jajka i masła, a następnie wylewa na patelnię cienkim strumieniem, tworząc efektowny zygzak. Po usmażeniu omlet przypomina wizualnie spaghetti, które można podać na wiele sposobów. My proponujemy wersję ze świeżymi owocami i kremem ciasteczkowym. To idealny wybór na śniadanie, deser lub przekąska dla dzieci. Życzymy smacznego!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Ciasto

250 ml mleko

25 g masło

40 g cukier puder

140 g mąka pszenna lubella

10 g proszek do pieczenia

1 szt. jajko

Dodatki

1 szt. kiwi

5 szt. truskawki

4 łyżka krem ciasteczkowy

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce.

2

Zmiksować do połączenia składników na gładkie ciasto.

3

Przelać ciasto do butelki z dziubkiem lub rękawa cukierniczego.

4

Rozgrzać patelnię z powłoką teflonową (nieprzywierającą).

5

Wylewać ciasto, tworząc cienki zygzak na powierzchni całej patelni.

6

Smażyć z jednej strony, aż się przyrumieni i nie będzie surowe na wierzchu.

7

Powtórzyć czynność do wykorzystania całego ciasta.

8

Omlet spaghetti podawać z pokrojonym kiwi i truskawkami. Wierzch polać podgrzanym sosem ciasteczkowym.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły