Omlet hiszpański z ziemniakami

EkspertOdKuchni
Omlet hiszpański z ziemniakami

0

0 / 0

Omlet hiszpański z ziemniakami to proste i sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki i smaczny obiad.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g kiełbasa chorizo

1 szt. cebula czerwona

3 szt. ugotowane małe ziemniaki

1 szcz. sól, pieprz

50 śmietanka 30%

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, chorizo w plastry, czerwoną cebulę w piórka i paprykę w słupki.

2

Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy sól i pieprz oraz śmietankę.

3

Na rozgrzanej patelni dodajemy olej/oliwę, podsmażamy najpierw ziemniaki, gdy będą zarumienione dodajemy resztę warzyw i kiełbasę chorizo, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko jest podsmażone zalewamy jajkami.

4

Smażymy na małym ogniu do momentu, aż jajka się zetną. Za pomocą drewnianej łopatki przekładamy omlet na drugą stronę, aby góra się ścięła.

5

Gdy obie strony są ścięte, przekładamy omlet na talerz i składamy go na pół. Omlet powinien mieć złocisty kolor i być wilgotny w środku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły