Omlet hiszpański z ziemniakami

EkspertOdKuchni
Omlet hiszpański z ziemniakami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Omlet hiszpański z ziemniakami to proste i sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki i smaczny obiad.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g kiełbasa chorizo

1 szt. cebula czerwona

3 szt. ugotowane małe ziemniaki

1 szczyp. sól, pieprz

50 śmietanka 30%

1 łyżka oliwa

Przygotowanie


Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, chorizo w plastry, czerwoną cebulę w piórka i paprykę w słupki.

Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy sól i pieprz oraz śmietankę.

Na rozgrzanej patelni dodajemy olej/oliwę, podsmażamy najpierw ziemniaki, gdy będą zarumienione dodajemy resztę warzyw i kiełbasę chorizo, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko jest podsmażone zalewamy jajkami.

Smażymy na małym ogniu do momentu, aż jajka się zetną. Za pomocą drewnianej łopatki przekładamy omlet na drugą stronę, aby góra się ścięła.

Gdy obie strony są ścięte, przekładamy omlet na talerz i składamy go na pół. Omlet powinien mieć złocisty kolor i być wilgotny w środku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1378

kcal

Białka

53

gram

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

101

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły