Omlet hiszpański z ziemniakami
EkspertOdKuchni
Omlet hiszpański z ziemniakami to proste i sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki i smaczny obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1378
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Omlet hiszpański z ziemniakami to proste i sycące danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki i smaczny obiad.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g kiełbasa chorizo
1 szt. cebula czerwona
3 szt. ugotowane małe ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
50 śmietanka 30%
1 łyżka oliwa
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, chorizo w plastry, czerwoną cebulę w piórka i paprykę w słupki.
Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy sól i pieprz oraz śmietankę.
Na rozgrzanej patelni dodajemy olej/oliwę, podsmażamy najpierw ziemniaki, gdy będą zarumienione dodajemy resztę warzyw i kiełbasę chorizo, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko jest podsmażone zalewamy jajkami.
Smażymy na małym ogniu do momentu, aż jajka się zetną. Za pomocą drewnianej łopatki przekładamy omlet na drugą stronę, aby góra się ścięła.
Gdy obie strony są ścięte, przekładamy omlet na talerz i składamy go na pół. Omlet powinien mieć złocisty kolor i być wilgotny w środku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1378
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.