Omlet Dutch Baby z powidłami śliwkowymi
Łowicz
Dutch Baby to puszysty, pieczony w piekarniku omlet o złocistej, delikatnie chrupiącej krawędzi i miękkim, maślanym środku. Doskonale sprawdzi się jako eleganckie śniadanie, leniwa weekendowa przekąska lub deser podany na ciepło. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi, ale równie dobrze pasuje do syropu klonowego, świeżych owoców lub jogurtu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dutch Baby to puszysty, pieczony w piekarniku omlet o złocistej, delikatnie chrupiącej krawędzi i miękkim, maślanym środku. Doskonale sprawdzi się jako eleganckie śniadanie, leniwa weekendowa przekąska lub deser podany na ciepło. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi, ale równie dobrze pasuje do syropu klonowego, świeżych owoców lub jogurtu.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 szt. jaja
125 ml mleko 3,2%
75 g mąka pszenna
1 łyżka cukier waniliowy
20 g masło klarowane
1 szczyp. sól
1 łyżka cukier puder do posypania
1 łyżka powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C i włóż do niego patelnię, która nadaje się do pieczenia w piekarniku.
Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Miksuj na gładką przez 5 sekund na najwyższych obrotach.
Wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, roztop na niej masło i równomiernie rozprowadź po powierzchni.
Wylej przygotowane ciasto na gorącą patelnię i od razu wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 15–20 minut, aż omlet stanie się złocisty i wyrośnie.
Wyjmij dutch baby z piekarnika, posyp obficie cukrem pudrem. Nałóż na środek łyżkę powideł śliwkowych.
Podawaj na ciepło.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.