Omlet Dutch Baby z powidłami śliwkowymi

Łowicz
Omlet Dutch Baby z powidłami śliwkowymi

0

0 / 0

Dutch Baby to puszysty, pieczony w piekarniku omlet o złocistej, delikatnie chrupiącej krawędzi i miękkim, maślanym środku. Doskonale sprawdzi się jako eleganckie śniadanie, leniwa weekendowa przekąska lub deser podany na ciepło. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi, ale równie dobrze pasuje do syropu klonowego, świeżych owoców lub jogurtu.

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 szt. jaja

125 ml mleko 3,2%

75 g mąka pszenna

1 łyżka cukier waniliowy

20 g masło klarowane

1 szczyp. sól

1 łyżka cukier puder do posypania

1 łyżka powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C i włóż do niego patelnię, która nadaje się do pieczenia w piekarniku.

2

Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Miksuj na gładką przez 5 sekund na najwyższych obrotach.

3

Wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, roztop na niej masło i równomiernie rozprowadź po powierzchni.

4

Wylej przygotowane ciasto na gorącą patelnię i od razu wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 15–20 minut, aż omlet stanie się złocisty i wyrośnie.

5

Wyjmij dutch baby z piekarnika, posyp obficie cukrem pudrem. Nałóż na środek łyżkę powideł śliwkowych.

6

Podawaj na ciepło.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły