Omlet cynamonka

Lubella

Masz ochotę na coś słodkiego na śniadanie, ale nie chcesz stać godzinami w kuchni? Omlet cynamonka to idealne rozwiązanie – ekspresowy, puszysty omlet inspirowany smakiem klasycznych cynamonowych bułeczek. Pokochają go dzieci i dorośli – szczególnie ci, którzy lubią korzenne wypieki, ale szukają zdrowszej i szybszej alternatywy. Podany z syropem cynamonowym, owocami, serkiem waniliowym czy jogurtem greckim, smakuje jak domowe ciasto – tylko że z patelni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na coś słodkiego na śniadanie, ale nie chcesz stać godzinami w kuchni? Omlet cynamonka to idealne rozwiązanie – ekspresowy, puszysty omlet inspirowany smakiem klasycznych cynamonowych bułeczek. Pokochają go dzieci i dorośli – szczególnie ci, którzy lubią korzenne wypieki, ale szukają zdrowszej i szybszej alternatywy. Podany z syropem cynamonowym, owocami, serkiem waniliowym czy jogurtem greckim, smakuje jak domowe ciasto – tylko że z patelni.
12
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
120 ml maślanka
60 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżka cukier
1 szczyp. sól
1 łyżka masło roztopione
1 szt. masło klarowane do smażenia
Syrop cynamonowy
3 łyżka cukier
3 łyżka woda
0.50 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.
W drugiej misce połącz maślankę, jajko i roztopione masło.
Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj krótko łyżką — ciasto powinno być gęste, puszyste, mogą zostać małe grudki.
Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, posmaruj masłem klarowanym lub odrobiną oleju.
Wylej połowę ciasta, formując grubszy, puszysty omlet.
Smaż powoli na średnim ogniu ok. 3–4 minuty, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
W małym rondelku przygotuj syrop. Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj cynamon i gotuj jeszcze 1–2 minuty, aż powstanie lekko gęsty syrop.
Gotowy syrop przelej do buteleczki z dzióbkiem.
Na usmażonym omlecie narysuj spiralę z syropu – zaczynając od środka i kręcąc dookoła, aby przypominał zwiniętą cynamonkę.
Podawaj od razu, póki omlet jest ciepły i puszysty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.